Transnistria cere Rusiei să majoreze contingentul de pacificatori 

Militari ruși la parada de 9 mai organizată la Tiraspol, 2016

Așa-numitele autorități din Transnistria cer Rusiei să majoreze numărul militarilor în misiunea de pacificare din Zona de Securitate, a declarat, într-un interviu pentru agenția rusă RIA Novosti, reprezentantul republicii nerecunoscute la Moscova, Leonid Manakov.

„Pacificatorii reprezintă principalul factor de securitate pe Nistru și principalul obstacol în calea capetelor înfierbântate de la Chișinău și Kiev. Atâta timp cât continuă misiunea rusă de menținere a păcii, Moldova este încătușată de a face orice planuri militare sau pregătiri împotriva Transnistriei”, a spus el.

Potrivit lui, Rusia și-a micșorat contingentul încă în 1995, de la șase la două batalioane de infanterie motorizată, și acum numărul pacificatorilor ruși din Zona de Securitate nu depășește 450 de persoane, în timp ce în documentele Comisiei Unificate de Control ar fi prevăzut un total de 3.100 militari.

Astfel, spune Manakov, există posibilitatea juridică de a majora contingentul rusesc și acest lucru ar fi motivat prin pericolele de securitate din zonă. Numărul pacificatorilor ruși ar putea fi suplinit din contul cetățenilor ruși care locuiesc în regiunea transnistreană, crede el.

Biroul pentru Reintegrare a refuzat să comenteze declarațiile lui Manakov, spunând că acesta nu are nicio atribuție cu mecanismul de pacificare, stabilit în 1992, iar reprezentanța din numele căreia vorbește are un statut neclar pentru autoritățile de la Chișinău.

În prezent, forțele de menținere a păcii din regiunea transnistreană numără în jur de 1.300 de miliari din partea Rusiei, R. Moldova și republicii separatiste (circa 400 de persoane fiecare) plus observatori militari ucraineni, care activează în 15 puncte de control din Zona de Securitate.

### Vezi și... ### Transnistria nu va organiza paradă militară și marșul „Regimentul nemuritor” pe 9 mai