Transportatorii cer o întrevedere cu premierul Dorin Recean și amenință că vor intra în grevă

Ultima grevă a transportatorilor a avut loc în februarie 2024.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a publicat luni, 9 septembrie, o scrisoare deschisă în care cere o întrevedere cu premierul Dorin Recean și modificarea legislației din domeniu. Guvernul spune că discuțiile cu transportatorii vor continua „prin platformele existente”.

În scrisoarea adresată autorităților, transportatorii susțin că doresc să abordeze mai multe probleme legate de modificările recente efectuate la legislația privind transporturile rutiere, care se referă în special la reglementarea tarifară și fiscalizare, activitatea gărilor auto și autorizațiile pentru serviciile de transport.

„Transportatorii rutieri de persoane până în prezent nu au solicitat și nu au avut o întâlnire cu Dumneavoastră, dar credem că este timpul ca problemele acumulate să fie discutate pentru a depune un efort comun în încercarea de a le găsi soluții”, se arată în scrisoarea deschisă a transportatorilor.

Astfel, reprezentanții APOTA solicită și retragerea de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a proiectului hotărârii de guvern care prevede micșorarea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru serviciile de transport regulat în traficul național.

Totodată, transportatorii mai cer crearea unor grupuri de lucru care să includă reprezentanți ai Guvernului și asociațiilor din domeniu, care să elaboreze proiecte de modificare a legislației transportului rutier, ce ar urma să asigure prelungirea autorizațiilor existente, dar și a termenului de valabilitate în cazul celor noi, în anumite condiții.

O altă modificare a legislației cerută de reprezentanții APOTA se referă la stabilirea unor termene diferite pentru intrarea în vigoare a obligativității de a deține echipamentele de casă și control, pentru unitățile de transport din traficul internațional, național, interraional, raional și local, de rând cu cerințe clare privind fiscalizarea și utilizarea aparatelor de casă.

Contactat de Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a precizat că autoritățile insistă ca procesul de fiscalizare și digitalizare a transportului rutier să fie realizat până la finele anului curent.

„Toate măsurile introduse sunt în beneficiul pasagerilor pentru a îmbunătăți condițiile de călătorie. Și anume, concurența sănătoase și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători”, a spus oficialul.

Vodă a mai transmis că Guvernul va continua comunicarea cu transportatorii „prin platformele existente” și că reformele din domeniu vizează „creșterea siguranței, corectitudinii și calității deplasării cetățenilor”.

„Acest obiectiv este esențial pentru autorități în dialogul cu transportatorii, iar orice comunicare instituțională se va face prin platformele existente”, a spus Vodă.

Ultima grevă a transportatorilor a avut loc în februarie. Atunci, APOTA a renunțat la proteste după ce a anunțat că a recepționat un mesaj de la conducerea Parlamentului prin care transportatorii erau îndemnați să vină cu propuneri de modificare a Codului transporturilor rutiere.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te