Transportoare Humvee distruse și case dărâmate după „raidul transfrontalier” din Belgorod, Rusia

Această imagine, în care se văd transportoare Humvee de fabricație americană într-un aparent crater produs de o explozie, provine dintr-o înregistrare video publicată de autoritățile ruse la 23 mai, după ceea ce a fost descris ca fiind o incursiune transfrontalieră în regiunea rusă Belgorod, care a început cu o zi mai devreme.

Un vehicul avariat cu inscripția „Pentru Bahmut” scrisă cu spray pe portieră, într-o înregistrare video despre care se spune că a fost făcută în Rusia la 23 mai. 

Incursiunea în Belgorod ar fi fost opera Corpului Voluntarilor Ruși și a Legiunii Rusia Liberă. Ambele grupuri sunt formate din etnici ruși care au luptat alături de armata ucraineană împotriva invaziei rusești.

Membri ai Corpului Voluntarilor Ruși își afișează steagul într-o imagine aparent realizată pe teritoriul Rusiei, publicată pe 23 mai. 

Michael Colborne, un jurnalist al grupului de investigații Bellingcat, a declarat pentru Vice News că i-a recunoscut imediat pe unii dintre bărbații care ar fi fost implicați în raid ca fiind neonaziști notorii.

„Sunt inși care au organizat literalmente nopți în onoarea lui Hitler, au scris poezii despre Hitler și conduc trupe ale căror nume și cântece sunt despre Hitler", a spus el.

Fotografiile postate pe Telegram de guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov, pe 23 mai, au arătat aparentele urmări ale raidului, inclusiv aceste vehicule avariate. 

La 23 mai, Ministerul rus al Apărării a susținut că trupele sale au înconjurat luptătorii inamici și au folosit „atacurile aeriene, focuri de artilerie și operațiuni în forță ale unităților de frontieră" pentru a-i respinge pe atacatori, ucigând mulți dintre ei.

Aceste afirmații nu au fost confirmate din surse ndependente.

Printre fotografiile lui Gladkov se află șli cea reprezentând un vehicul rezistent la mine MaxxPro MRAP MRAP de concepție americano-israeliană, care a fost aparent abandonat în timpul luptelor din regiunea Belgorod.

„Am văzut unele dintre relatările care circulă pe rețelele de socializare și în alte părți, în care se afirmă că în aceste atacuri au fost folosite arme furnizate de SUA. Suntem sceptici în acest moment în ceea ce privește veridicitatea acestor informații", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unei conferințe de presă la 23 mai.

„Ca principiu mai general, așa cum am mai afirmat, nu încurajăm și nu permitem lovituri în interiorul Rusiei, și am spus acest lucru în mod clar. Dar, repet ce am mai spus: depinde de Ucraina să decidă cum să ducă acest război", a adăugat Miller.

Vehicule avariate în apropierea orașului de frontieră Gora Podol din regiunea Belgorod.

O casă distrusă în regiunea Belgorod. 

Andri Cerniak, de la Direcția de informații militare a Ucrainei,a declarat pentru Financial Times că armata ucraineană a cooperat cu luptătorii de etnie rusă, dar a insistat că Kievul nu a fost implicat în planificarea raidului din 22 mai.

"Bineînțeles, comunicăm cu ei. Desigur, împărtășim unele informații... și unii ar putea spune că chiar cooperăm", a declarat Cerniak.

Guvernatorul Belgorodului, Viaceslav Gladkov (în jachetă albastră), se întâlnește cu locuitorii din apropierea locului unde au avut loc luptele. 

Liderii militanților ruși anti-Kremlin spun că raidurile transfrontaliere au ca scop să-i inspire pe ruși să se ridice împotriva guvernului lor.