„Trebuia să fi plecat mai devreme”: Soldații ucraineni salvează civilii din Bahmut

Liuba plânge strângând-o în brațe pe Margot, cățelușa ei chihuahua, după ce a fost evacuată din Bahmut de soldații ucraineni. „Ar fi trebuit să plecăm mai devreme”, a spus ea după ce a ajuns în siguranță în Ceasiv Iar pe 3 aprilie.

Un soldat ucrainean pe tanc, în fața unui bloc de locuințe afectat de lupte, în apropiere de Bahmut. 

Bătălia pentru „Fortăreața Bahmut” continuă în ciuda afirmațiilor Rusiei că a capturat orașul din estul țării.

Deși mai toți cei 70 de mii de locuitori pe care-i avea orașul Bahmut înainte de război au fugit, armata ucraineană crede că acolo se mai află între o mie și cinci mii de persoane, în principal bătrâni, săraci și persoane cu dizabilități.

Civili salvați din Bakhmut coborând dintr-un transportor blindat ucrainean în Ceasiv Iar. Ei vor fi duși mai departe de zona de război, către un adăpost pentru persoanele strămutate în interiorul țării (IDP) din Kostiantinivka.

Liuba, care a fost salvată din Bahmut, intră în adăpostul din Kostiantinivka împreună cu Margot, cățelușa ei, și o geantă cu lucrurile ei. „Nu am crezut că așa ceva se va întâmpla”, a spus ea, referindu-se la războiul violent și la fuga, în ultim moment, din orașul distrus.

Svetlana, în vârstă de 63 de ani, plânge după ce a ajuns în siguranță la adăpostul pentru persoanele strămutate din Kostiantinivka.

O altă femeie salvată din Bahmut este Oleksandra, în vârstă de 80 de ani, plânge pe patul ei din adăpost. Un soldat care a asistat la salvarea ei a spus că este a doua oară într-o săptămână când aduc civili din Bahmut. Oamenii rămân pentru că „speră că totul va fi bine”.

Oleksandra va împărți acum acest spațiu cu alte persoane care sunt, de asemenea, strămutate din cauza războiului.

Un membru al unui grup de voluntari americani, Alaska State Sno-X Lions Club, încearcă să convingă un locuitor să părăsească locuința sa din Ceasiv Iar. Este posibil ca orășelul, situat pe un deal, la doar câțiva kilometri vest de Bahmut, să devină următorul obiectiv al atacurilor trupelor Moscovei.

Ceasiv Iar, care avea o populație de 15 mii de locuitori înainte de război, a fost ținta artileriei rusești în mod repetat. Acesta se află pe o rută vitală de realimentare pentru trupele ucrainene angajate în luptele din Bahmut și din împrejurimi.

Un voluntar al organizației Clubul Lions Sno-X din Alaska o roagă pe Natalia, în vârstă de 56 de ani, să-și părăsească locuința din Ceasiv Iar. Femeia a refuzat să fugă mai devreme, spunând că are animale de companie pe care nu le va mai îngriji nimeni.

Ușile de la subsol prezintă urme de șrapnel și un înscris care anunță prezența civililor. Volodimir, în vârstă de 56 de ani, ascultă cum voluntarii încearcă să-i convingă pe civili să părăsească Ceasiv Iar.

Un soldat ucrainean călăuzește un voluntar prin peisajul distrus din Ceasiv Iar în speranța că-i vor convinge pe ultimii rezistenți să evacueze localitatea. Se estimează că au mai rămas 1500 de locuitori, majoritatea dintre ei ducându-și zilele ascunși în subsoluri, fără electricitate sau apă curentă.