Trei activiști LGBT din Polonia reținuți și acuzați de „profanarea monumentelor și jignirea sentimentelor religioase”

Isus Hristos - monumet din fața bisericii Sfintei Cruci de la Varșovia, învăluit în stagul curcubeu și cu o mască roz, 29 iulie 2020

În Polonia, trei persoane care au participat la un protest al comunității LGBT împotriva politicilor homofobe ale autorităților, au fost reținute și puse sub acuzare. Miercuri, în ajunul inaugurării președintelui Andrzej Duda, cunoscut pentru discursul său homofob, cei trei activiști au fost acuzați de profanarea monumentelor și jignirea sentimentelor religioase (una din statui fiind a lui Isus Hristos), faptă care poate atrage până la doi ani închisoare. Dacă procurorii decid să meargă cu aceste dosare în tribunal, relatează BBC.

S-ar putea mai fie reținute și alte persoane, a declarat miercuri, 5 august, purtătorul de cuvânt al poliției, citat de EUObserver.

La sfârșitul lui iulie, activiști LGBT au „îmbrăcat” mai multe statui din Varșovia în steagul în culorile curcubeului al comunității LGBT, punându-le și măști roz.

Statuia astronomului Nicolaus Copernicus din Varșovia, 29 iulie 2020

Sirena Varșoviei, simbol al capitalei poloneze - 29 iulie 2020.

În ultimul timp au avut loc mai multe proteste izolate ale comunității LGBT, unii din membri acesteia pregătindu-se chiar să emigreze, nu numai din cauza declarațiilor homofobe ale președintelui dar mai ales din cauza politicilor discriminatorii ale autorităților.

### Vezi și... ### Guvernanții Poloniei au protestat față de blocarea de către UE a unor fonduri pentru orașe declarate „libere de LGBT”