Trei bulgari, judecați în Marea Britanie pentru spionaj în slujba Rusiei. Ar fi vizat și jurnaliști

Tribunalul Old Bailey din Londra.

O echipă de bulgari a efectuat operațiuni de supraveghere a unei baze militare americane din Germania, unde erau antrenate forțele ucrainene, susțin procurorii britanici într-un proces început vineri la Londra. Cei trei ar fi „filat” și jurnaliști care dezvăluiau operațiuni secrete rusești.

Katrin Ivanova, Vania Gaberova și Tihomir Ivancev, cu vârste între 30 și 40 de ani, sunt acuzați că au făcut parte dintr-o rețea de spionaj extrem de sofisticată, condusă de un agent rus pe nume Jan Marsalek, cetățean austriac, care a strâns informații despre persoane și obiective din Marea Britanie și din străinătate.

Procuroarea Alison Morgan a declarat, potrivit relatării Reuters, că trio-ul „a pus multe vieți în pericol”. Cei trei neagă acuzațiile. Morgan le-a spus juraților la începutul procesului de la tribunalul Old Bailey din Londra că alți doi bărbați, Orlin Roussev și Bizer Geambazov, au recunoscut că au făcut parte din celula de spionaj.

Ea a declarat că grupul a desfășurat activități de supraveghere, a folosit identități false și tehnologii avansate și a întocmit rapoarte detaliate în schimbul unor sume „importante” de bani.

Procuroarea Morgan a spus juriului că rețeaua de spionaj a fost implicată în șase operațiuni-cheie, inclusiv supravegherea, la sfârșitul anului 2022, a cazărmii Patch din Germania, o bază americană de lângă Stuttgart unde trupele ucrainene erau instruite să utilizeze rachete sol-aer.

Alte presupuse operațiuni au implicat supravegherea lui Hristo Grozev, proeminent ziarist bulgar, interlocutor frecvent al Europei Libere, care a lucrat pentru site-ul de investigații Bellingcat, coordonând ancheta jurnalistică privind otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal, în 2018, la Salisbury, în Anglia.

Hristo Grozev

În 2021, Roussev și Marsalek au făcut schimb de mesaje despre Grozev, discutând despre punerea acestuia sub supraveghere sau furtul computerului său și ducerea lui la o ambasadă rusă, a declarat Morgan. „Au discutat chiar despre răpirea lui, ducerea lui în Rusia sau uciderea lui", a adăugat ea.

Morgan a mai declarat că bulgarii i-au „filat”, de asemenea, pe Roman Dobrohotov, un rus care trăiește în Marea Britanie, fiind redactor-șef al publicației The Insider, Berghei Rîskaliev, un fost politician kazah căruia i s-a acordat azil în Marea Britanie, și disidentul rus Kiril Kaciur.

Relațiile Marii Britanii cu Rusia, aflate deja la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii din cauza invadării Ucrainei de către Moscova în 2022, au fost tensionate și mai mult de informațiile recente conform cărora Kievul a folosit rachete britanice cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Marți, Rusia a expulzat un diplomat britanic pe care l-a acuzat de spionaj, în timp ce, în octombrie, șeful spionajului britanic a acuzat serviciile de informații ruse că încearcă să provoace „haos".

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te