Trei economiști americani, laureați ai Premiului Nobel pentru Economie

Un grup de trei economiști americani, printre care se numără și fostul șef al Rezervei Federale americane Ben Bernanke, au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2022 pentru cercetările lor privind băncile și crizele financiare.

Academia Regală Suedeză de Științe a declarat pe 10 octombrie că Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig au primit premiul pentru cercetări care „au îmbunătățit semnificativ înțelegerea noastră privind rolul băncilor în economie, în special în timpul crizelor financiare”.

„Perspectivele laureaților ne-au îmbunătățit capacitatea de a evita atât crizele grave, cât și operațiunile de salvare financiară costisitoare", a declarat Tore Ellingsen, președintele Comitetului pentru Premiul în Științe Economice.

Bernanke lucrează în prezent la Brookings Institution din Washington, D.C. Diamond este profesor la Universitatea din Chicago, în timp ce Dybvig este profesor la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri.

Premiul pentru economie nu este unul dintre cele cinci premii inițiale create prin testamentul din 1895 al industriașului Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Premiul a fost instituit de Banca Centrală a Suediei și a fost acordat pentru prima dată în 1969. Denumirea completă și oficială a premiului este Premiul Sveriges Riksbank în științe economice în memoria lui Alfred Nobel.