Trei fotbaliști francezi, reclamați pentru gesturi homofobe

Fotbalul masculin este considerat unul din sporturile cele mai „rezistente” la încercările de combatere a homofobiei.

O grupare franceză care luptă împotriva homofobiei în fotbal a depus plângeri penale împotriva jucătorilor din Ligue 1 Mohamed Camara, Mostafa Mohamed și Nabil Bentaleb și împotriva cluburilor lor pentru „provocare la ură în temeiul orientării sexuale”.

Organizația Bleus et Fiers (Albaștri și mândri) i-a acuzat pe cei trei jucători și pe cluburile lor Monaco, Nantes și Lille, dar și Liga Franceză (LFP) în legătură cu comportamentul din timpul unei campanii împotriva homofobiei, pe 19 mai, a declarat o sursă apropiată cazului, pentru AFP.

Mijlocașul Camara, originar din Mali, a primit deja de la Ligă interdicție de a juca patru meciuri pentru că nu s-a alăturat campaniei, ascunzându-și logo-ul de pe tricou când a jucat pentru Monaco contra Nantes în ultimul meci din sezon.

Jucătorul de 24 de ani a ales de asemenea să nu se pozeze cu restul echipei în fața unui banner de sprijin pentru persoanele LGBT+.

Bleus et Fiers susține că atacantul egiptean Mostafa Mohamed, de 26 de ani, a refuzat să joace într-un meci, ca să nu poarte tricoul cu mesaje împotriva homofobiei, al doilea an la rând.

Iar algerianul de la Lille Bentaleb, de 29 de ani, a fost și el acuzat că a evitat poza de grup anti-homofobă.

Cluburile celor trei sunt și ele acuzate de lipsă de reacție la comportamentul jucătorilor. Managerul general de Monaco Thiago Scuro a spus că jucătorul Camara nu a luat parte la campanie „din motive religioase”.

LFP nu a comentat cazurile, dar a dat o declarație în care spune că organizează regulat activități de training în cluburi împotriva homofobiei, rasismului și antisemitismului. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te