Trei persoane reținute după 115 percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor afiliate cu Ilan Șor

Imagine publicată de Poliție de la una din percheziții efectuate la membrii rețelei lui Ilan Șor.

Forțele de ordine au efectuat, în perioada 8-10 octombrie, 115 percheziții la persoane care figurează într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a partidelor politice afiliate cu oligarhul fugar Ilan Șor. Trei persoane au fost reținute pentru 72 de ore.

Procuratura Anticorupție și Inspectoratului Național de Investigații au declarat că, potrivit anchetei, membrii organizațiilor teritoriale ale „unor partide politice” erau remunerați lunar din „surse tenebre” pentru determinarea alegătorilor să voteze într-un anumit fel la alegerile și referendumul din 20 octombrie, dar și să participe la proteste.

Autoritățile au mai spus că documentează mai multe persoane care efectuează transferuri de ruble în R. Moldova, după care le achită activiștilor doar jumătate din suma care le-a fost transferată prin intermediu aplicației PSB, iar restul banilor le dau președinților oficiilor teritoriale ale rețelei Șor.

În cadrul perchezițiilor au fost confiscate sume de bani, carduri „Mir”, telefoane mobile și cartușe de calibre diferite.

Săptămâna trecută, Poliția și Procuratura Anticorupție din Republica Moldova au anunțat destructurarea unei rețele create și finanțate din Rusia de oligarhul fugar Ilan Șor pentru coruperea alegătorilor înaintea scrutinului prezidențial și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Te-ar putea interesa și: Poliția și PA susțin că au demantelat o rețea finanțată din Rusia pentru coruperea alegătorilor

Potrivit materialelor urmăririi penale, numai în luna septembrie, peste 15 milioane de dolari din bănci rusești ar fi fost direcționate în conturile a peste 130.000 de cetățeni moldoveni.

Poliția susține că rețeaua ar avea o „structură ierarhică bine organizată” și ar fi alcătuită din 130 de „lideri teritoriali” care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către „președinții de sector”, date care sunt transmise apoi în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromSveazBank”.

Din rețea ar mai face parte 1927 „președinți de sector” și peste 50.000 „activiști” care „racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit”.

Potrivit poliției, peste 70.000 de „simpatizanți” ar fi fost deja racolați contra unor sume de bani și instruiți să voteze la referendum cu opțiunea ,,Nu” și pentru candidatul care urmează să fie votat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te