Treisprezece civili ucişi de bombardamente ruseşti la Marganeț, Dnipropetrovsk

Liceu din regiunea Dnipropetrovsk distrus de bombardamentele rusești.

Treisprezece civili au fost ucişi în noaptea de marţi spre miercuri în bombardamente ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk (centru-est), care au avut ca țintă principală o localitate din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, a anunţat şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko.

A fost vizat micul oraş industrial Marganeţ, situat pe malul opus al fluviului Nipru, vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, care săptămâna trecută a fost ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

Atacul din cursul nopţii a făcut de asemenea cel puţin 11 răniţi dintre care cinci sunt în stare gravă, au mai anunțat autoritățile ucrainene.

La Marganeţ au fost avariate 20 de blocuri cu mai multe etaje, inclusiv două şcoli, un cămin şi un centru cultural, a spus Reznicenko.

Atacul a avariat și o linie electrică, lăsând câteva mii de oameni fără electricitate, a spus oficialul ucrainean.

Rusia neagă că vizează civili în ceea ce numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina, notează Reuters.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Ucraina neagă orice amestec în exploziile din Crimeea

Situaţia s-a tensionat în jurul centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul trupelor ruse din 4 martie, la scurt timp după declanşarea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Centrala a fost bombardată de cel puţin de două ori săptămâna trecută, iar Kievul şi Moscova se învinuiesc reciproc pentru aceste atacuri.

Unul din ele a avariat o linie electrică de înaltă tensiune, provocând oprirea automată a unuia dintre cele trei reactoare nucleare din cele şase operaţionale la această centrală.

În pofida apelurilor repetate ale comunității internaționale, începând cu secretarul general ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu a reușit până acum să trimită o echipă de experți la Zaporojie, dar luni, ministerul de Externe de la Moscova a declarat să este dispus să faciliteze o inspecție internațională. Kievul a cerut și el acum trimiterea unei misiuni AIEA la centrala de la Zaporojie, până la sfârşitul lunii august.