Trimisul special SUA: Serbia și Kosovo trebuie să se angajeze să nu recurgă la violență

Gabriel Escobar, trimisul special al SUA în Balcani

Trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, aflat într-o vizită în regiune, a promis sprijinul Washingtonului pentru eforturile Uniunii Europene (UE) de a rezolva o dispută în curs de desfășurare între Kosovo și Serbia și a îndemnat ambele părți să se abțină de la violențe.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au reapărut la sfârșitul lunii trecute din cauza unei schimbări anunțate de mult timp în politica de frontieră, conform căreia documentele de identitate și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor sârbești nu ar mai fi fost valabile pe teritoriul Kosovo.

### Vezi și... ### Aleksandar Vučić: Sârbii ar putea părăsi instituțiile din Kosovo, dacă nu se ajunge la un acord

Etnicii sârbi, mai ales cei care locuiesc în nordul Kosovo, au reacționat cu furie, ridicând baraje rutiere și trăgând cu armele în aer și în direcția ofițerilor de poliție din Kosovo. Nimeni nu a fost rănit.

Prim-ministrul kosovar Albin Kurti a amânat punerea în aplicare a măsurii până la 1 septembrie, după aparente presiuni din partea Occidentului.

Cele două părți au dus un război sângeros la sfârșitul anilor 1990, iar Kosovo și-a declarat, în cele din urmă, independența față de Serbia în 2008. Belgradul - la fel ca Rusia, China și cinci state membre ale UE - nu a recunoscut independența fostei sale provincii și acuză Pristina că încalcă drepturile minorității sârbe, care reprezintă 5 % din populația de 1,8 milioane de locuitori din Kosovo, formată în proporție de 90 % din albanezi.

În ultimii ani, UE a mediat negocierile dintre Kosovo și Serbia în vederea normalizării relațiilor, încercând să dea un impuls eforturilor acestora de a adera la Uniunea Europeană.

### Vezi și... ### Kosovo și Serbia: războiul plăcuțelor de înmatriculare se amână

Escobar și trimisul UE, Miroslav Lajcak, s-au întâlnit cu președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, la Belgrad, pe 25 august, după ce au purtat discuții în Kosovo cu Kurti și cu liderii etnicilor sârbi, ca parte a eforturilor de soluționare a problemei disputate.

„Vrem ca ambele părți să se angajeze că nu vor exista violențe", a declarat Escobar la o conferință de presă pe 26 august la Ambasada SUA din Belgrad. Escobar a declarat că discuțiile au fost dificile, „dar am văzut voința de a găsi o soluție, voința de a construi încrederea în acest proces”.

La rândul său, Lajcak a descris discuțiile ca fiind „dificile, dar responsabile”.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă la Belgrad, la 26 august, că s-au făcut puține progrese în privința unor chestiuni-cheie, cum ar fi înregistrarea plăcuțelor de înmatriculare, dar a declarat că încă speră că se va putea ajunge la „un compromis” în cadrul discuțiilor următoare, deși nu mai a fost încă programată oficial vreuna.

Serbia este candidată la aderarea la UE, dar Bruxelles-ul a avertizat că trebuie să își îmbunătățească relațiile cu Kosovo înainte ca cererea sa să fie luată în considerare.

Forțele de menținere a păcii ale NATO și-au intensificat prezența în nordul Kosovo ca răspuns la creșterea tensiunilor.

### Vezi și... ### Stoltenberg: Misiunea KFOR este pregătită să prevină confruntările dintre Kosovo și Serbia