De când criza coronavirus a debutat și de când președintele Donald Trump conduce cele mai multe informări pentru presă, de la Casa Alba, s-au conturat două roluri distincte: pe de o parte, Trump, cu stilul lui inconfundabil și pe de altă parte, medicul Anthony Fauci, Directorul Intitutului National pentru Alergii și Boli Infecțioase.
Mult timp după declanșarea epidemiei coronavirus, președintele Trump a exprimat scepticism că este mai mult decât o trecătoare gripa. Dar la un moment, de la o zi la alta, atitudinea sa față de situație s-a modificat radical. Acum el susține că a știut de la bun început că este o pandemie și acțiunile administrației sale au fost ireproșabile, tot de la bun început.
Există nu puține argumente contrare. Și ori de câte ori, Donald Trump se lansează în speculații certate cu adevarul, de exemplu cu privire la așa zise leacuri împotriva virusului, așa zis aprobate de agențiile specializate, experții îi corectează afirmațiile, spunând că un tratament sau altul nu este nici aprobat și nici demonstrat, eficace. Între vocile științei, care-l însoțesc pe președinte la conferințele de presă, principala este doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, care și-a dedicat cariera și viața combaterii unor astfel de epidemii. El este acum o vedetă mediatică, omul în care americanii au cea mai mare încredere să le comunice adevărul cu privire la coronavirus. “I-am spus președintelui lucruri pe care nu vrea să le audă” – a arătat Fauci, continuând “A trebui să declar public ceva diferit de ceea ce spusese el, ăsta este riscant. Dar e stilul meu. Spun ceea ce e real și dacă se înfurie, se înfurie. Dar din fericire nu o face. E interesant” – a spus directorul.
Într-adevăr interesant pentru că Donald Trump a îndepărtat pe mai toți colaboratorii care îl contraziceau, mai ales public sau care atinseseră notorietate publică. Fauci continuă „Nu vreau să-l pun într-o situație jenantă. Nu vreau să par un dur, adică să pozez că mă opun președintelui. Vreau doar să spun care e situația. Și în loc să spun “Greșiți”, prefer să continui să prezint date reale, cu privire la situație și care sunt dovezile. Și el înțelege asta. E un om deștept. Nu o ia ca și cum l-aș înfrunta. Se raportează bine la această situație”.
Mult după ce această criză se va fi rezolvat, relația dintre politicianul, fost om de afaceri, Trump si omul de știință, Fauci va continua să fascineze, dar nu încape nici o îndoială că cei doi au găsit o modalitate de a conviețui, poate tocmai pentru că traversează împreună o perioadă fără precedent. Trump care nu își mai poate ține amplele mitinguri electorale, le-a înlocuit cu aceste conferințe de presă, remodelându-se ca un președinte pe timp de război și continuind să se adreseze bazei sale electorale, ghidată mai curând de sentimente decât de adevăruri. Trump poate să muleze adevarul pe interesele sale electorale, dar are nevoie ca Fauci să-l contrazică, știind că în realitate situația extrem gravă – asta pare a fi dinamica relației.
Fauci a declarat că președintele Trump înțelege acum fără îndoială amenințarea pe care coronavirus o reprezintă.
Duminică, 22 martie, în Statele Unite erau înregistrate peste 15 mii de cazuri de coronavirus și 200 de decese.