Trump a dispus crearea unui nou sistem de apărare antirachetă în SUA

Un sistem de apărare aeriană Patriot, în timpul unor exerciții militare la baza americană Eielson din Alaska, martie 2022.

Un sistem de apărare aeriană Patriot, în timpul unor exerciții militare la baza americană Eielson din Alaska, martie 2022.

Președintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv pentru construirea unui nou sistem de apărare aeriană pe teritoriul SUA. În document se face referire la amenințarea crescută a atacurilor asupra teritoriului țării cu rachete hipersonice, balistice și de croazieră.

Sistemul este numit în document „Iron Dome”, după exemplul sistemului israelian de apărare aeriană, care contracarează lansările de rachete neghidate din partea Iranului și ale grupărilor Hamas și Hezbollah, declarate teroriste de UE și SUA. Cu toate acestea, conform decretului, aplicarea sistemului american ar trebui să fie mult mai largă.

Sistemul american trebuie să protejeze teritoriul SUA de toate tipurile de rachete și de alte atacuri aeriene de nouă generație ale puterilor nucleare și ale altor potențiali adversari. Ordinul lui Trump prevede accelerarea desfășurării sateliților spațiali de urmărire, dezvoltarea interceptorilor spațiali, a capacităților de atac preventiv și sprijinirea unei rețele de producători de componente ale sistemelor militare implicate.

După cel de-al Doilea Război Mondial, strategia de apărare aeriană a SUA, preluată de restul țărilor NATO, s-a axat pe interceptarea țintelor aeriene cu avioane de vânătoare, în timp ce blocul sovietic s-a bazat pe sisteme de rachete terestre.

În 2023, armata americană avea în serviciu 15 batalioane ale sistemelor de apărare aeriană Patriot, în timp ce Rusia avea cel puțin 44 de divizioane de sisteme de apărare aeriană S-400 în serviciu la începutul anului 2024.

Ordinul executiv al lui Trump prevede ca secretarul Apărării, Pete Hegseth, să-i propună lui Trump un proiect de referință pentru infrastructura de apărare aeriană. Pentagonul ar trebui apoi să stabilească modul în care poate ajuta țările aliate cu apărarea aeriană, se arată în textul documentului.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te