Trump a anunțat într-o postare pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, că apelul cu Putin a fost „lung și foarte productiv”.
„Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte”, a scris liderul de la Casa Albă, adăugând că după discuția cu Putin îl va suna și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Apelul telefonic cu liderul rus este primul contact direct confirmat între cei doi de când Donald Trump a fost învestit la Casa Albă, pe 20 ianuarie. A avut loc în contextul în care, pe 24 februarie, se vor împlini trei ani de la invazia rusească în Ucraina, iar diplomația internațională se pregătește de Conferința de Securitate de la München din 14-16 februarie, la care Zelenski și înalți oficiali americani intenționează să participe.
Purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus după convorbire că Trump „și-a exprimat sprijinul pentru încetarea imediată a ostilităților și rezolvarea problemei prin mijloace pașnice”.
Putin, la rândul său, a vorbit despre „necesitatea de a elimina cauzele profunde ale conflictului și a fost de acord cu Trump că o înțelegere pe termen lung poate fi obținută prin negocieri pașnice”, a spus Peskov.
El a adăugat că liderul rus l-a invitat pe Trump să viziteze Moscova și că Rusia este pregătită să primească oficiali americani pentru discuții.
Discuție Trump - Zelenski
Biroul de presă al lui Volodmir Zelenski a confirmat ulterior că președintele american a avut o conversație telefonică cu cel ucrainean.
Zelenski a scris că a avut o discuție „plină” cu Trump despre „oportunitățile de a obține pacea”.
„Am vorbit, de asemenea, și despre discuția mea cu Scott Bessent (ministrul american de Finanțe n.r.) și despre pregătirea unui nou document privind securitatea, cooperarea economică și parteneriatul pentru resurse”, a mai scris Zelenski într-o referire la propunerea americană ca părțile să încheie o înțelegere despre exploatarea zăcămintelor ucrainene de minerale rare de către SUA.
„Împreună cu SUA, trasăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și fiabilă”, a scris Zelenski.
Ceva mai devreme, el s-a întâlnit la Kiev cu Bessent pentru a discuta despre un asemenea acord potențial și a spus că speră ca cele două țări să ajungă la un acord în această privință la conferința de la München.
Președintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare internațional emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe 17 martie 2023 pentru crime de război în Ucraina, pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
Intrarea sa pe teritoriul statelor membre CPI le-ar obliga pe acestea să-l predea pe președintele rus tribunalului internațional.
SUA nu este membră CPI, iar Donald Trump a respins în repetate rânduri orice jurisdicție a acestui organism asupra funcționarilor sau cetățenilor americani.
De altfel, Donald Trump a sancționat recent, pentru a doua oară, oficiali ai Curții Penale Internaționale (CPI), de astă dată pentru că au deschis investigații ce vizează Statele Unite și Israelul.
În primul său mandat, Donald Trump i-a sancționat pe oficialii CPI care investigau dacă forțele americane au comis crime de război în Afganistan. Sancțiunile au fost ridicate de administrația președintelui Joe Biden.
După Europa Liberă România