Trump aprobă retragerea a 9.500 de militari americani din Germania

Trupe ameriane la Grafenwoehr, martie 2020

Președintele american Donald Trump a aprobat retragerea din Germania a 9.500 de militari, a informat Pentagon-ul, ceea ce va reduce prezența militară americană în Germania la 25 de mii.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că scopul este de a „da un răspuns hotărât Rusiei, de a întări NATO, flexibilitatea și capacitatea de reacție a trupelor Alianței în Europa si de a mări securitatea țărilor aliate”. Nu s-a precizat când va avea loc retragerea sau dacă militarii vor fi staționați în altă țară NATO, cum ar fi Polonia.

Săptămâna trecută, când l-a primit la Casa Albă pe președintele Andrezj Duda, Trump lăsase de înțeles că o parte din militari ar putea fi staționați în Polonia.

La începutul lunii, Trump declara că retrage trupe din Germania pentru că Berlinul nu și-ar plăti cota parte convenită la apărarea comună și ar profita numai de pe urma prezenței în țară a militarilor americani, fără a acorda Statelor Unite avantajele comerciale „cuvenite”.

Pentagonul va informa în curând Congresul și conducerea NATO, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ministerului american al apărării.