Trump, confruntat cu patru capete de acuzare pentru tentativa de zădărnicire a alegerilor 

Fostul președinte american Donald Trump vorbește la Conferința de acțiune politică conservatoare 2022 (CPAC) din Orlando, Florida, pe 26 februarie 2022

În Statele Unite, procurorii federali l-au inculpat pe Donald Trump în legătură cu efortul lui de a răsturna rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020, într-o încercare disperată de a se menține la putere.

Noile învinuiri vin la doar câteva săptămâni după ce republicanul a fost acuzat că s-a aflat în mod ilegal în posesia unor documente militare secrete.

Documentul acuzării are 45 de pagini și a fost conceput de procurorul special Jack Smith. El descrie în detaliu, printre altele, cum Trump și aliații lui au răspândit, cu bună știință, informații false despre pretinse fraude electorale și au încercat să blocheze la 6 ianuarie 2021 certificarea rezultatelor alegerilor.

### Vezi și... ### Mai poate candida Donald Trump după ce a fost inculpat a doua oară?

În documentele acuzării sunt menționați alți 6 complici care au jucat roluri esențiale în încercarea de a-l menține pe Trump la putere. Ei nu sunt numiți, dar presa scrie că sunt avocații lui Trump, Rudy Giuliani, Sidney Powell, John Eastman, Ken Chesebro, ca și fostul oficial de la Ministerul Justiției, Jeff Clark.

„Deși pierduse, acuzatul era hotărât să rămână la putere”, susține acuzarea. „Așa că, timp de peste două luni după ziua alegerilor, 3 noiembrie 2020, acuzatul a răspândit minciuni despre cum ar fi existat fraude de natură să schimbe rezultatul alegerilor, și despre cum el a câștigat, de fapt. Aceste pretenții erau false, iar acuzatul știa că sunt false”.

O premieră politică, în America

Este prima dată când Trump este pus sub acuzare pentru tentativa de răsturnare a rezultatului alegerilor pierdute în favoarea democratului Joe Biden.

Presa americană și internațională notează că acuzarea lui Trump este o premieră în istoria Statelor Unite, ca și faptele de care este acuzat.

Corespondentul New York Times la Casa Albă, Peter Baker, scrie că „niciodată nu a mai fost vreun președinte perdant în alegeri care să fie acuzat că vrea să păstreze puterea printr-un complot bazat pe înșelăciune și intimidare care urma să ducă la violență în sălile Congresului”.

Ziarul britanic Guardian scrie că acuzarea lui Trump marchează „un moment extraordinar în politica americană – când se cere socoteală pentru o tentativă de puci”.

### Vezi și... ### Donald Trump, primul fost președinte american inculpat la nivel federal

Același ziar notează că dosarul va fi coordonat de judecătoarea Tanya Chutkan, numită de președintele Obama. Ea a dat câteva dintre cele mai aspre verdicte - mai dure decât ceruseră procurorii - împotriva persoanelor acuzate de intrarea cu forța în clădirea Congresului de la Washington, la 6 ianuarie 2021, într-un asalt soldat cu șapte morți.

New York Times notează că jurații care-l vor judeca pe Trump vor fi recrutați din regiunea capitalei Washington, unde se votează, de obicei, pentru democrați și unde el a obținut doar 5% din voturi în 2020.

Punerea sub acuzare a lui Trump pentru subminarea rezultatelor alegerilor a fost salutată nu doar de adversarii lui politici democrați, ci și de fostul lui vicepreședinte Mike Pence, pe care Trump încercase să-l oblige să conteste în Congres victoria lui Biden.

Marți, Pence a spus că acuzarea lui Trump este „o importantă aducere aminte că nimeni nu ar trebui să fie președintele Statelor Unite dacă se pune deasupra Constituție”. Pence a adăugat totuși că Trump are dreptul la prezumția de nevinovăția și că noua lui candidatură la președinție nu trebuie privită doar prin prisma evenimentelor din 6 ianuarie 2021.

Alți republicani, apropiați lui Trump, au reacționat extrem de critic, considerând acuzațiile invenții politice.

Liderii democraților din Senat și Camera Reprezentanților, Chuck Schummer și Hakeem Jeffries, au spus într-o declarație comună că acuzațiile demonstrează că nimeni nu este deasupra legii și au făcut apel atât la suporterii, cât și la criticii lui Trump să lase procesul juridic să decurgă „în liniște”.

Reuters scrie că Trump va merge prima dată la tribunal joi, când procurorii vor prezenta acuzațiile, iar judecătorul va stabili condițiile cauțiunii. Trump se poate declara nevinovat sau vinovat fie acum, fie mai târziu.

Judecata va pune, de asemenea, în mișcare lungul proces al înmânării de către procurori a documentelor și dovezilor către avocații apărării.

Nu este deocamdată limpede când va avea loc procesul propriu-zis.

Cum va afecta dosarul candidatura lui Trump?

Legea americană nu împiedică persoanele acuzate de delicte penale nici să candideze, nici să ocupe funcții publice.

Impactul politic este mai puțin limpede. Ultimele sondaje de opinie arată că dacă Trump candidează din nou împotriva lui Biden în 2024, are șanse aproximativ egale cu rivalul său.

Mulți comentatori de presă observă că Trump are mare talent să supraviețuiască politic unor scandaluri care ar pune capăt urgent carierei unor politicieni mai timizi decât el.

New York Times scrie că milioane de suporteri ai lui Trump cred afirmațiile lui că ar fi victima unei răzbunări politice, a unei „vânători de vrăjitoare”.

Trump însuși pregătește de multă vreme această interpretare a dosarului său, avertizându-și alegătorii să nu creadă nimic din ce spun procurorii. Marți, când a fost pus oficial sub acuzare, Trump a scris pe rețele: „De ce n-au făcut asta în urmă cu doi ani și jumătate?”, răspunzând, tot el: „Pentru că au vrut să o facă în plină campanie electorală!”.

O declarație a personalului său de campanie a mers și mai departe, comparându-i pe procurori cu fasciștii și comuniștii.