Macron a vorbit într-un interviu acordat televiziunii americane Fox News după o întâlnire cu președintele Donald Trump la Casa Albă, pe 24 februarie, cu ocazia împlinirii a trei ani de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Trump a declarat anterior în Biroul Oval că războiul s-ar putea încheia în curând.
„Cred că l-am putea încheia în câteva săptămâni, dacă suntem inteligenți. Dacă nu suntem inteligenți, va continua”, a declarat Trump alături de Macron, după ce i-a urat bun venit la Casa Albă.
Macron a spus că a vorbit cu liderii europeni și că mulți dintre aceștia sunt pregătiți să ofere garanții de securitate, o cerință cheie a Ucrainei în orice acord de pace.
Atât Macron, cât și Trump au declarat că au existat progrese cu privire la ideea de a trimite forțe de menținere a păcii în Ucraina, deși Macron a insistat ca SUA să se alăture Europei în acest angajament, spunând că ar fi esențial ca Washingtonul să ofere „sprijin” pentru orice forță europeană de menținere a păcii.
Trump a afirmat că președintele rus, Vladimir Putin, este gata să „accepte” trupele europene desfășurate în Ucraina ca garante ale unui acord pentru încetarea luptelor.
„I-am pus în mod specific această întrebare. Nu are nicio problemă”, a declarat Trump, întrebat de un reporter despre poziția lui Putin pe această temă.
Liderul francez a afirmat că orice forțe europene trimise în Ucraina vor fi acolo pentru a „menține pacea” și nu vor fi plasate de-a lungul liniilor frontului sau nu vor deveni parte a conflictului.
Macron a declarat că va colabora cu premierul britanic, Keir Starmer, care este programat să viziteze Casa Albă pe 27 februarie, cu privire la propunerea de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina în cazul unui acord.
„După ce am vorbit cu președintele Trump, cred cu tărie că există o cale de urmat”, a spus Macron.
- Te-ar putea interesa și: Zelenski, dispus să renunțe la funcție, dacă ar obține cu asta pace și siguranță pentru Ucraina
Macron le-a spus jurnaliștilor că războiul a costat mulți bani și că este „responsabilitatea Rusiei, deoarece agresorul este Rusia”. Declarația a contrastat cu comentariul lui Trump de săptămâna trecută, care a sugerat că Ucraina a început războiul.
Trump a declarat că îl așteaptă pe președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, la Casa Albă în următoarele două săptămâni pentru a semna o înțelegere care acordă Washingtonului acces la mineralele rare ale Ucrainei.
Ca răspuns la întrebarea unui reporter, președintele american a refuzat să îl numească dictator pe Putin, deși a folosit acest cuvânt pentru a-l descrie pe Zelenski, săptămâna trecută.
Zelenski, care a declarat că ar demisiona în schimbul păcii cu garanția că Ucraina ar putea adera la NATO, a făcut apel pe 24 februarie la o „pace reală și durabilă” în acest an.
Putin, interesat să exploreze minereurile rare împreună cu SUA. UE spune că are deja un parteneriat cu Ucraina
La 24 februarie, Putin a indicat o schimbare a poziției sale, afirmând într-un interviu acordat televiziunii de stat că țările europene pot „participa” la discuții pentru soluționarea conflictului din Ucraina.
De asemenea, liderul de la Kremlin a declarat că companiile americane și rusești sunt „în contact” cu privire la proiecte economice comune - inclusiv cele care vizează explorarea mineralelor strategice în Ucraina ocupată.
UE a precizat marți, 25 februarie, că are deja un parteneriat cu Ucraina în privința materialelor critice, formalizat în 2021. Este vorba despre un parteneriat de cooperare ce asigură „beneficii reciproce”, a spus Thomas Regnier, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
- Citește și: Ce sunt mineralele rare și de ce le vrea Trump?
Precizarea a venit după ce comisarul european pentru strategie industrială, Stephane Sejourne, ar fi sugerat Kievului un acord „reciproc avantajos” cu privire la pământurile rare. Sejourne a făcut remarca după summitul de la Kiev, din 24 februarie, care a marcat trei ani de la începutul războiului în Ucraina.
„Douăzeci și unu din cele 30 de materiale critice de care are nevoie Europa pot fi furnizate de Ucraina în cadrul unui parteneriat reciproc avantajos”, a declarat Sejourne.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a precizat ulterior că, în timpul vizitei la Kiev, comisarul „și-a reafirmat angajamentul” de a pune în aplicare memorandumul existent între UE și Ucraina și de a „accelera activitatea de consolidare a parteneriatului nostru în beneficiul reciproc”.
„După cum vedeți, aici este vorba despre cooperarea cu Ucraina și de niciun fel de concurență cu SUA”, a spus Regnier.
Bogăția de minerale a Ucrainei, inclusiv mangan, titan, grafit și litiu, a fost tema unor negocieri tensionate între Kiev și Washington, Trump insistând că SUA își merită „banii înapoi” pentru că au ajutat la apărarea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
Trump a spus că echipa sa vorbește „în mod constant” cu rușii, inclusiv despre potențiale afaceri americano-ruse, reprezentând o schimbare șocantă în politica SUA.
„Administrația mea face o ruptură decisivă de valorile politicii externe ale fostei administrații și, sincer, ale trecutului”, a declarat Trump, care a cerut ca Statele Unite să fie răsplătite pentru ajutorul de miliarde de dolari acordat Kievului.
Strategia administrației Biden a constat în izolarea Rusiei din punct de vedere politic și economic, și impunerea de sancțiuni drastice țării în urma invaziei Ucrainei.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te