Trump împarte posturi în noul cabinet. Pe posibilul nou secretar de stat l-a numit odată „Marco cel corupt”

Împăcați și aliați: Marco Rubio (dreapta) la un miting electoral cu Donald Trump pe ultima sută de metri a campaniei victorioase, în Carolina de Nord, la 4 noiembrie 2024.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a anunțat luni noi membri ai viitoarei sale administrații. Este de așteptat să îl aleagă pe senatorul Marco Rubio în funcția de secretar de stat.

AFP notează că atât Rubio, cât și congresmanul Michael Waltz, care a fost propus pentru influenta funcție de consilier pe probleme de securitate națională, au viziuni deosebit de belicoase cu privire la China, pe care o consideră o amenințare și o provocare la adresa puterii economice și militare a SUA.

Ambii sunt din Florida și vor fi arhitecți-cheie ai politicii externe „America pe primul loc” a lui Trump, viitorul președinte promițând să pună capăt războaielor care fac ravagii în Ucraina și Orientul Mijlociu și să evite orice altă implicare militară a SUA.

Luni, Trump l-a anunțat pe Tom Homan, un funcționar din domeniul imigrației, în calitate de „țar al frontierelor”, însărcinându-l cu îndeplinirea promisiunii sale cheie pe plan intern privind deportările în masă ale imigranților fără documente.

Presa americană a relatat, de asemenea, că Stephen Miller, autorul așa-numitei „interdicții musulmane” (interdicții de viză pentru anumite țări) în timpul primului mandat Trump ar urma să fie adjunctul șefului său de cabinet, cu un portofoliu larg.

Elise Stefanik, membră a Congresului din New York, o apărătoare fermă a Israelului, a primit aprobarea pentru postul de ambasador la ONU.

Într-un alt anunț, echipa lui Trump a declarat că Lee Zeldin, un aliat politic veteran, va fi propus ca șef al Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), cu mandatul de a reduce angajamentele SUA în privința combaterii încălzirii globale.

Nominalizarea probabilă a lui Rubio, care a fost dezvăluită de publicațiile americane The New York Times, The Washington Post și Politico, ar marca o schimbare remarcabilă în relațiile dintre cei doi bărbați.

În 2016, când concurau pentru nominalizarea republicană la președinție, Rubio l-a numit pe Trump „escroc” și „cea mai vulgară persoană care a aspirat vreodată la președinție”.

La rândul lui, Trump l-a numit pe Rubio de mai multe ori „Marco cel corupt”. Rubio fusese prins folosind banii partidului republican ca să-și asfalteze intrarea în garajul personal, ca și cerând de două ori bani de la partid pentru același bilet de avion.

Rubio, care este de origine cubaneză, și-a făcut mai întâi un nume în politica externă ca opozant vehement al Cubei și al aliaților săi de stânga din America Latină, în special Venezuela.

De atunci, el a devenit unul dintre cei mai deschiși senatori împotriva Beijingului, încercând să îngreuneze activitatea firmelor chineze în Statele Unite și conducând eforturile Congresului de a pedepsi China, inclusiv pentru tratamentul aplicat minorității uigure.

Întrebat marți despre presupusele selecții ale lui Waltz și Rubio, Beijingul a declarat că nu va comenta „numirile de personal”.

„Poziția Chinei față de SUA este consecventă și clară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lin Jian, în cadrul unui briefing periodic.

Rubio a pledat, de asemenea, pentru sporirea sancțiunilor SUA împotriva Iranului în legătură cu programul său nuclear.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te