Trump semnează ordinele executive privind prelungirea ajutoarelor sociale excepționale pentru americani, pe fundalul pandemiei de Covid-19

Donald Trump

Actualizare: Președintele Donald Trump a semnat ordinele executive privind prelungirea ajutoarelor sociale pentru milioane de americani, loviți de consecințele economice ale pandemiei de coronavirus.

--------------------------------------------------------

Președintele american Donald Trump a declarat că va recurge la un ordin executiv pentru a rezolva disputa dintre Casa Albă și reprezentanții Partidului Democrat privind ajutoarele financiare pe care statul le va acorda americanilor, pentru a-i ajuta să depășească problemele financiare majore, cauzate de epidemia de coronavirus și pierderea locurilor de muncă. Trump vrea să elimine impozitul pe salarii până la sfârșitul anului și să prelungească ajutoarele sociale acordate de stat, imediat după izbucnirea pandemiei – un program care a expirat.

În total, republicanii propun un plan social și de ajutoare financiare pentru comunitățile locale de circa un miliard de dolari, democrații consideră însă că este prea puțin și cer cel puțin dublarea acestei sume.

Președintele a vorbit despre posibilitatea unui decret vineri, la Casa Albă, după eșecul ultimelor negocieri între democrații din Congres și reprezentanții administrației sale, ministrul de finanțe și șeful administrației prezidențiale.

Nu este clar în ce măsură președintele, care speră să fie reales în noiembrie pentru un al doilea mandat, poate rezolva această problemă prin decret pentru că toate problemele legate de bugetul federal trebuie decise în Congres.

Statele Unite sunt în acest moment țara cea mai lovită din lume de pandemia de coronavirus iar efectele economice au atins milioane de americani care și-au pierdut locurile de muncă. În acest moment, rata șomajului în Statele Unite este de peste 10%, după ce în aprilie, ca urmare a închiderii economiei din cauza pandemiei, ajunsese la aproape 15%. În iunie și iulie au reapărut milioane de locuri de muncă dar, remarcă economiștii, marea lor majoritate sunt cu jumătate de normă.