Președintele Donald Trump a pus capăt tuturor celor aproape 1.600 de cazuri penale care decurg din atacul de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021, când suporterii lui au luat cu asalt Congresul, încercând să împiedice confirmarea victoriei în alegeri a lui Joe Biden.
Printr-un ordin executiv, Donald Trump a grațiat aproape toate cele 1.270 de persoane condamnate și a ordonat Departamentului de Justiție să renunțe la aproximativ 300 de cazuri în curs.
Ordinul acordă o „grațiere completă, completă și necondiționată”, inclusiv pentru aproximativ 600 de persoane cu condamnări penale pentru agresarea ofițerilor de poliție sau împiedicarea poliției în timpul revoltei.
Un bărbat ține un steag Trump în timp ce familia și prietenii participanților încarcerați la revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA așteaptă în fața unui centru de detenție din Washington DC. 20 ianuarie 2025.
Acest grup include protestatari condamnați precum Julian Khater, care l-a atacat pe ofițerul de poliție al Capitoliului SUA Brian Sicknick și mai târziu a pledat vinovat pentru agresarea ofițerilor cu o armă periculoasă, Devlyn Thompson, care a lovit un ofițer de poliție cu un baston metalic, și Robert Palmer, un bărbat din Florida care a atacat poliția cu un stingător de incendiu, o scândură de lemn și un stâlp, notează CNN.
Trump a comutat, de asemenea, sentințele pentru 14 membri din organizațiile extremiste de supremație a albilor Oath Keepers și Proud Boys care au fost condamnați sau acuzați de conspirație. Comutarea va deschide calea pentru eliberarea lor iminentă din închisoare.
Interdicția TikTok, amânată
Trump a semnat tot luni o acțiune executivă care întârzie cu 75 de zile interdicția aplicată TikTok, pe care are milioane de urmăritori.
Documentul semnat de Trump cere Departamentul de Justiție al SUA să nu aplice Legea privind aplicațiile controlate de adversari străini, adoptată cu sprijin bipartizan în Congres și a fost semnată în aprilie de fostul președinte Joe Biden.
Legea cerea ca începând cu 19 ianuarie, TikTok să fie interzis în Statele Unite, cu excepția cazului în care se vinde unui cumpărător din America sau dintr-o țară aliată cu SUA.
Soarta finală a TikTok în SUA rămâne sub semnul întrebării. Nu este clar dacă proprietarul TikTok din China, ByteDance, va dori să vândă unui cumpărător, chiar dacă ar fi o înțelegere ntermediată de Trump.
Your browser doesn’t support HTML5
Scurta închidere a TikTok în SUA: Ascensiunea și controversele popularei platforme sociale
SUA, retrasă din OMS și acordul de la Paris
Președintele Donald Trump a semnat de asemenea un document prin care anunță că retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății.
Textul ordinului executiv citează „gestionarea greșită de către organizație a pandemiei de COVID-19 care a apărut din Wuhan, China și alte crize sanitare globale, eșecul de a adopta reformele necesare urgent și incapacitatea sa de a demonstra independența față de influența politică inadecvată a statelor membre ale OMS”, ca motive pentru retragerea SUA.
Ordinul mai spune că OMS „continuă să ceară plăți oneroase, pe nedrept” din partea SUA.
Președintele Donald Trump a semnat și un ordin care pune în mișcare retragerea SUA din Acordul de la Paris, așa cum a făcut și în primul mandat.
Acordul de la Paris este un document semnat la nivel internațional pentru combaterea schimbărilor climatice și aproape 200 de țări s-au angajat să mențină încălzirea globală sub 2 grade Celsius și, în mod ideal, sub 1,5 grade. Fiecare țară este responsabilă pentru dezvoltarea propriului plan de respectare a angajamentului.
Limitarea recunoașterii persoanelor transgender
Donald Trump a emis un ordin executiv care cere agențiilor federale să revoce utilizarea „genului” și a „identității de gen” în documentele oficiale.
Ordinul stipulează că agențiile federale folosesc definiția sa de „sex” („clasificarea biologică imuabilă a unui individ ca bărbat sau femeie”) mai degrabă decât „gen” sau „identitate de gen” în adoptarea politicii.
Ordinul îndrumă secretarul de stat, secretarul securității interne și directorul Biroului de Management al Personalului să solicite documente oficiale, cum ar fi pașapoartele, să „reflecte cu exactitate sexul titularului” și nu identitatea de gen.
Redenumiri geografice
Președintele Donald Trump a luat luni măsuri pentru a redenumi mai multe repere geografice americane – inclusiv Muntele Denali și Golful Mexic – decizii despre care Casa Albă a spus că va „onora măreția americană”.
Astfel, ordinul cere în mod specific redenumirea celui mai înalt vârf al țării, din Alaska, în „Muntele McKinley”, după ce președintele Barack Obama l-a redenumit în 2015 în Denali, cum îl numea populația nativă din regiune.
Masivul Denali din Alaska, redenumit de președintele USA, Donald Trump.
De asemenea, Donald Trump a ordonat redenumierea oficială a Golfului Mexic în „Golful Americii”. Ordinul cere ca toate hărțile și documentele guvernului federal să „reflecte redenumirea”, dar nu are nici un impact pe plan internațional.
Trump declară stare de urgență pentru eradicarea imigrației
Donald Trump a emis mai multe ordine executive menite să aplice una dintre promisiunile esențiale din campania electorală: combaterea imigrației ilegale la granița dintre SUA și Mexic.
„Din cauza gravității și a situației de urgență a acestui pericol prezent și a amenințării iminente, este necesar ca forțele armate să ia toate măsurile adecvate pentru a ajuta Departamentul de Securitate Internă să obțină controlul operațional deplin al graniței de sud”, se arată în ordinul executiv.
Membri ai Gărzii Naționale din Arizona ascultă instrucțiuni, la Rezervația militară Papago Park din Phoenix. 9 aprilie 2018. În timpul primului mandat, Donald Trump a ordonat combaterea traficul de droguri și imigrația ilegală.
Trump a semnat, de asemenea, un ordin care desemnează cartelurile de droguri ca organizații teroriste străine. Mai mult, a semnat un ordin pentru a relua construcția barierei înalte de-a lungul graniței dintre SUA și Mexic în care a investit mult în timpul primei sale administrații, dar pe care Biden a oprit-o în mare parte.
„Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat și vom începe procesul de returnare a milioane și milioane de străini infractori înapoi în locurile în care au venit”, a spus Trump în discursul său inaugural.
Ordine date de Biden privind Cuba, Cisiordania și Inteligența Artificială, anulate
Președintele Donald Trump a revocat luni măsurile luate de fostul președinte, Joe Biden, care retrăgeau Cubei desemnarea ca stat sponsor al terorismului, aplicau sancțiuni coloniștilor evrei din Cisiordania și care au încercat să reducă riscurile inteligenței artificiale.
Biden a eliminat recent Cuba de pe lista țărilor care susțin terorismul. Lista ordinelor revocate semnate luni de Trump nu a specificat motivele pentru anularea măsurilor aprobate de Joe Biden.
Fostul președinte a aplicat sancțiuni anumitor coloniști evrei acuzați de instigare la violență în Cisiordania în februarie 2024.
De asemenea, ordinul său privind Inteligența Artificială din 2023 a avut ca scop monitorizarea și reglementarea riscurilor inteligenței artificiale.
Știre preluată de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te