Oficiali din serviciile de informații americane au aflat vara trecută că omologii lor ruși și politicieni de la Moscova discută căi de influențare a candidatului republican Donald Trump prin intermediul consilierilor săi de campanie, a relatat ziarul „New York Times”, citând oficiali americani sub condiția anonimatului.
„New York Times” a scris că discuțiile rusești despre influențarea lui Donald Trump s-au concentrat asupra a două personaje: Paul Manafort, pe atunci șeful campaniei lui Trump, și Michael Flynn, un general de marină în retragere care-l sfătuia pe Trump în chestiuni de politică externă.
În articol se spune că oficialii ruși erau de părere că Manafort și Flynn puteau fi folosiți pentru a influența opiniile lui Trump despre Rusia.
Dezvăluirea vine în timp ce mai multe comisii din Congres și una specială, înființată de Ministerul Justiției luna aceasta, investighează dacă a existat vreun amestec rusesc în alegerile americane din 2016 și dacă au fost legături între oficialii de campanie ai lui Trump și Rusia.
Reuters scrie că articolul din „New York Times” este cel mai nou indiciu al profunzimii îngrijorării serviciilor de informații din Statele Unite privind eforturile rusești de a înclina balanța alegerilor din noiembrie în favoarea republicanului Donald Trump.
La 18 mai, Reuters relata că Flynn și alți consilieri de campanie ai lui Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși cu persoane cu legături la Kremlin, având cu aceste persoane cel puțin 18 convorbiri telefonice și schimburi de emailuri în ultimele șapte luni de campanie electorală americană.
Marți, fostul director CIA, John Brennan, a vorbit despre aceste contacte la audieri în Congres. „Ar trebui să ne fie limpede că Rusia a intervenit în procesul electoral american din 2016, făcând asta în ciuda protestelor noastre și a avertismentelor noastre să se abțină de la asemenea acțiuni”, a spus Brennan.
Tot la 23 mai, vicepreședintele Comisiei pentru serviciile de informații din Senat, democratul Mark Warner, a anunțat că Congresul dorește noi documente privind legăturile cu Moscova ale fostului consilier al lui Trump Michael Flynn.
Warner a spus că două firme ale lui Flynn vor fi obligate să furnizeze comisiei sale documente care ar putea face mai multă lumină asupra afacerilor sale cu rușii, respingând astfel argumentele fostului consilier că ar fi protejat de Articolul 5 din Constituție, cel care dă dreptul cetățenilor de a nu se incrimina singuri.
Potrivit articolului din „New York Times” unii oficiali ruși s-au lăudat cât de bine îl cunosc pe Flynn, care a fost numit după victoria lui Trump consilier cu securitatea națională, fiind demis după o lună după ce a ieșit la iveală că a avut contacte nedeclarate cu ambasadorul rus la Washington. Alți oficiali ruși – mai scrie „New York Times” - au discutat despre cum și-ar putea folosi în tentativa de influențare a americanilor legăturile cu fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, fugit în Rusia, politician care la un moment-dat avusese relații apropiate cu Manafort.