Trump: Soleimani plănuia și alte atacuri împotriva ambasadelor americane

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat vineri că generalul iranian Qassem Soleimani, ucis într-un raid american cu dronă în Irak, planificase atacuri împotriva a „patru ambasade” americane. „Pot să vă dezvălui că patru ambasade erau vizate”, a declarat Trump într-un interviu acordat Fox News, fără alte precizări.

Cerându-i-se să precizeze obiectivele, preşedintele american a afirmat că era vorba probabil de „ambasada din Bagdad”. Nu este clar dacă se referea la un nou atac sau la protestele violente din 31 decembrie din fața ambasadei de la Bagdad, orchestrate de miliții pro-iraniene.

Pe 3 ianuarie, Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă, la Bagbad, iar administraţia Trump a declarat că eliminarea lui Soleimani a fost un „act de legitimă apărare” pentru a împiedica o „ameninţare iminentă” împotriva intereselor şi trupelor americane.

Preşedintele a fost întrebat de asemenea dacă reacţia irakiană la eliminarea lui Soleimani ar putea duce la o retragere a trupelor americane din Irak.

„Sunt de acord cu asta”, a răspuns Trump, deşi a respins apelurile recente ale resposabililor irakieni pentru a începe să planifice retragerea trupelor americane din Irak.