Europenii îi reproșează lui Trump că nu ține seama de ei când discută cu Putin

Putin și Trump într-o fotogafie de arhivă, din iulie 2017.

Mai mulți lideri europeni, mai ales cei din Germania, i-au reproșat joi președintelui SUA Donald Trump că acționează unilateral în privința conflictului din Ucraina, neconsultându-i, și că face concesii Kremlinului chiar înainte să înceapă vreo negociere de pace.

Posibila aderare a Ucrainei la NATO și întrebarea dacă ar trebui să cedeze vreun teritoriu Rusiei nu ar trebui „scoase de pe masă” înainte de începerea negocierilor de pace cu Rusia, a declarat joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de Reuters.

Pistorius a spus că regretă faptul că administrația americană a făcut deja ceea ce el a numit concesii Rusiei înainte de începerea negocierilor.

Remarcile oficialului german vin după ce Trump a spus că a discutat la telefon cu Putin pe 12 februarie.

Trump a spus că el și Putin au convenit „să lucreze împreună, foarte îndeaproape”, ba chiar să-și facă vizite reciproce. „De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă negocierile (despre Ucraina, n.r.) imediat”, a mai spus liderul SUA.

De asemenea, Donald Trump a precizat că, după discuția sa cu Putin, a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a spus dacă Ucraina va fi un participant egal la negocierile cu Rusia.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Trump „și-a exprimat sprijinul pentru încetarea imediată a ostilităților și rezolvarea problemei prin mijloace pașnice”.

„Președintele Putin, la rândul său, a menționat necesitatea de a elimina cauzele profunde ale conflictului și a fost de acord cu Trump că o înțelegere pe termen lung poate fi obținută prin negocieri pașnice”, a spus Peskov.

Anunțul despre discuția lui Donald Trump cu Vladimir Putin a avut loc la puțin timp după ce secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, le-a spus aliaților NATO la Bruxelles pe 12 februarie că așteptarea ca granițele Ucrainei să revină la cele din 2014 este „nerealistă”.

După acea declarație, mai mulți miniștri europeni au avertizat că Europa trebuie consultată în orice proces de negocieri.

La Berlin, demersurile lui Trump au fost criticate de întreaga conducere politică a Germaniei.

Ministra germană de Externe, Annalena Baerbock, a declarat joi că Ucraina și Europa trebuie să fie implicate în discuțiile de pace despre Ucraina.

„Nu putem avea discuții fără implicarea Ucrainei. Pacea în Europa este în joc, de aceea noi, europenii, trebuie să fim implicați", a declarat Baerbock într-un interviu pentru radioul public Deutschlandfunk.

Ministra germană a declarat că nu a fost informată în prealabil cu privire la discuțiile Trump-Putin.

„Acesta este modul în care operează administrația Trump... nu este modul în care alții fac politică externă, dar aceasta este acum realitatea", a declarat Baerbock, membra a partidului Verzilor.

Și unul din liderii social-democraților de guvernământ a declarat joi pentru Reuters că Europa și Germania trebuie să își asume mai multă responsabilitate.

„Ceea ce este necesar acum este un semnal rapid și ferm, precum și o ofertă adresată Statelor Unite", a declarat co-liderul partidului, Lars Klingbeil.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te