Trump: „Tot ce vreau este să găsim 11 780 de buletine ”

Preșdintele Donald Trump se întoarce la Washington, Palm Beach, 31 decembrie 2020

În Statele Unite, preşedintele în exerciţiu Donald Trump a cerut sâmbătă unui înalt oficial din Georgia să „găsească" buletinele de vot necesare să răstoarne înfrângerea pe care a suferit-o în acest stat, în fața democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Cecretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperge, Atlanta, SUA, 2 decembrie 2020

Tot ce vreau este să găsim 11.780 de buletine (...) pentru că am câştigat acest stat", i-a spus Trump, secretarului de stat din Georgia, republicanul Brad Raffensperger într-o lungă convorbire telefonică. Înregistrarea acestei convorbiri a fost obținută de Washington Post care duminică a publicat selecții. Casa Albă nu a comentat dar nici nu a respins imprimarea drept un fals.

Trump a pierdut Georgia la o diferență de 12.000 de voturi iar victoria lui Biden a fost confirmată după o renumărare a voturilor.

### Vezi și... ### SUA: se va scinda partidul republican?


Donald Trump refuză în continuare să îşi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale, susținând, fără dovezi, că s-ar fi comis fraude în masa. Toate cele 50 de state au confirmat rezultatul alegerilor prezidențiale iar tribunalele , la toate nivelele, au respins 60 de contestații ale campaniei electorale a lui Trump.

Pe 6 ianuarie, Congresul urmează să certifice victoria lui Biden cu 306 la 232 de voturi ale electorilor iar inaugurarea președintelui ales este programată pe 20 ianuarie.

În Georgia, pe de altă parte, au loc marți 5 ianuarie, alegeri pentru două locuri de senatori care vor decide dacă republicanii își mai păstrează, pentru încă doi ani, controlul asupra camerei superioare a Congresului.

„Dispreţul lui Trump faţă de democraţie este astfel expus", a comentat alesul democrat Adam Schiff discuția telefonică făcută public de Washington Post. În opinia lui Schiff, presiunile puse de președintele în exercițiu ar fi „penale”.
„Este copleşitor", a postat pe Twitter deputatul republican Adam Kinzinger, care a cerut colegilor săi de partid să nu-l urmeze pe preşedinte în contestarea rezultatelor scrutinului.„Nu poţi face asta cu o conştiinţă curată", a adăugat congresmanul republican.