Forțe ruse de parașutiști au fost dislocate în Kazahstan pe 6 ianuarie, la cererea autorităților kazahe, pentru a ajuta la „stabilizarea” situației, în urma tulburărilor fără precedent din fosta republică sovietică a Asiei Centrale, declanșate de o scumpire subită a carburanților.
Your browser doesn’t support HTML5
Anunțul desfășurării de trupe ruse în Kazahstan a fost făcut de Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) dominată de Moscova, la patru zile de la începutul protestelor.
Președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a spus că tulburările au fost cauzate de bande „teroriste” pregătite în străinătate, dar nu a oferit nicio dovadă a vreunei implicări internaționale în evenimentele din țara sa.
Piața principală din Almatî, cel mai mare oraș kazah, a fost ocupată de soldați și vehicule blindate, pe 6 ianuarie. Dar nu este clar dacă trupele din Almatî fac parte dintr-o forță a OTSC. Reuters citează martori oculari, spunând că s-au auzit focuri de armă.
Un purtător de cuvânt al poliției kazahe, Saltanat Azirbek, a declarat că zeci de „extremiști” au fost „eliminați” în cursul nopții, după ce ar fi încercat pe 5 ianuarie să „atace clădiri administrative, departamentul orășenesc de poliție din Almatî, precum și comisariatele locale de poliție”.
Televiziunea de stat kazahă a relatat că 12 polițiști au murit în confruntările de peste noapte în Almatî, iar alți 353 au fost răniți.
Protestele au izbucnit pe 2 ianuarie în regiunea vestică Mangîstau de pe litoralul Mării Caspice, în orașele Janaozen și Aktau, fiind declanșate de o scumpire bruscă a gazului lichefiat (GPL), carburant pe care mulți kazahi îl folosesc la mașină.
Apoi, s-au răspândit rapid în alte orașe mari din tot Kazahstanul, pe fundalul altor nemulțumiri legate de nivelul mare al corupției, șomajul ridicat și salariile mici. Sunt cele mai mari proteste care au avut loc vreodată în țara cu regim autoritar a Asiei Centrale de la obținerea independenței în 1991, după căderea Uniunii Sovietice.
Pe 5 ianuarie, președinte Tokaiev a demis guvernul și a anunțat reduceri de prețuri. Dar acest lucru nu i-a oprit pe manifestanții furioși să iasă în stradă, punând pe fugă forțele de securitate și luând cu asalt multe clădiri oficiale.
### Vezi și... ### Proteste în Kazahstan: stare de urgență, internet tăiatLa Almatî, sute de protestatari, dintre care unii înarmați cu bastoane și scuturi, au ocupat primăria, pe 5 ianuarie, iar poliția nu i-a putut opri chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și a tras cu gloanțe de cauciuc. Protestatarii au mai preluat controlul la aeroportul din oraș, ceea ce a determinat suspendarea temporară a tuturor zborurilor.
Banca Națională din Kazahstan a suspendat activitatea instituțiilor financiare, potrivit relatărilor televiziunii de stat.
S-a relatat despre căderi ale internetului „la scară națională”. Site-ul serviciului kazah al Europei Libere și cele ale altor instituții media independente, care au relatat de la proteste, au fost blocate, iar aplicațiile de mesagerie Telegram, Signal și WhatsApp nu au funcționat.
Președintele Tokaiev a răspuns prin introducerea stării de urgență la nivel național și a făcut apel la intervenția OTSC.
Într-un comunicat al organizației difuzat la 6 ianuarie se spune că trupele aeropurtate ruse sunt dislocate în Kazahstan ca parte a unor forțe colective de menținere a păcii. Se precizează că unitățile de avangardă din contingentul rus „au început deja să îndeplinească misiunile atribuite”.
### Vezi și... ### Ce a provocat revolta populară din Kazahstan?Forțele de menținere a păcii ale OTSC includ și trupe din partea celorlalte țări membre: Armenia, Belarus, Kîrgîzstan și Tadjikistan.
Principalele misiuni ale forțelor desfășurate pe teritoriul kazah includ „protejarea unor importante obiective de stat și militare, asistarea forțelor de drept și de ordine ale Republicii Kazahstan în stabilizarea situației și readucerea acesteia în câmpul legal”, se spune în comunicat.
Într-o încercare de a se distanța de trecut, președintele Tokaiev l-a dat afară pe primul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, preluând funcția chiar el.
În vârstă de 81 de ani, Nazarbaiev a condus țara în mod autoritar încă din timpul URSS. A demisionat subit din funcția de președinte în 2019 și l-a lăsat în loc pe Tokaiev. Dar figura lui Nazarbaiev a continuat să domine viața publică din Kazahstan, în timp ce capitala kazahă a fost redenumită în onoarea sa, Nur-Sultan.
Unii protestatari îl consideră responsabil de multe dintre problemele țării. Manifestanții din orașul Taldîkorghan, capitala regiunii Almatî, au doborât o statuie a lui Nazarbaiev, pe 5 ianuarie.
Statele Unite au spus că urmăresc îndeaproape situația din Kazahstan. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a descris într-o declarație Kazahstanul drept „un partener valoros”.
Price a spus că Statele Unite au condamnat violența și distrugerile, au cerut reținere atât din partea autorităților, cât și a protestatarilor și au îndemnat toate părțile implicate să găsească o soluție pașnică pentru ridicarea stării de urgență.