Trupele germane se alătură din nou misiunii UE în Bosnia, spre nemulțumirea Rusiei

Trupele Eufor din Bosnia

Un pluton de militari germani a sosit în Bosnia și Herțegovina pe 16 august, ca parte a misiunii de menținere a păcii și de securitate a Uniunii Europene în acest stat balcanic afectat de tulburări interetnice care durează de aproape două decenii. Decizia a fost criticată de îndată de ambasada Rusiei.

Revenirea trupelor germane în misiunea EUFOR pentru prima dată în ultimul deceniu reflectă îngrijorarea Occidentului față de forțele etnice și politice centrifuge și față de potențialele repercusiuni geopolitice ale războiului din Ucraina.

### Vezi și... ### Premierul olandez își cere scuze față de veteranii de la Srebrenica

Săptămâna trecută, EUFOR a anunțat desfășurarea a până la 50 de soldați ai Bundeswehr în fosta republică iugoslavă, care rămâne divizată într-o federație bosniacă și croată și o entitate majoritar sârbă cunoscută sub numele de Republika Srpska, în conformitate cu termenii unui armistițiu din 1995.

Reprezentanții EUFOR spun că sosirea trupelor germane reprezintă „o nouă demonstrație a angajamentului UE față de un viitor stabil, prosper și european pentru toți cetățenii" Bosniei. Misiunea Althea a EUFOR în Bosnia afirmă că aceasta cuprinde aproximativ 1100 de soldați din 20 de țări. Delegatul sârb în cadrul președinției tripartite a Bosniei, Milorad Dodik, care a cerut în mod deschis secesiunea Republicii Srpska, a criticat sosirea trupelor germane făcând referiri la Al Doilea Război Mondial.

Actualul mandat al EUFOR expiră în noiembrie și există speculații potrivit cărora Moscova ar putea folosi dreptul de veto al Consiliului de Securitate al ONU pentru a împiedica o prelungire. Ambasada Rusiei la Sarajevo a afirmat, la 16 august, cu privire la sosirea efectivelor germane, că Statele Unite și Marea Britanie „pregătesc terenul pentru NATO-izarea treptată” a Bosniei. Ambasada rusă a declarat că „în special" sugestiile potrivit cărora conflictul dintre Rusia și Ucraina afectează situația din Bosnia le consideră „inacceptabile”.

### Vezi și... ### Truss, în vizită la Sarajevo, va avertiza împotriva „împăciuirii” cu Putin