Trupele ruse au câștigat parțial controlul asupra orașului ucrainean Severodonețk

Severodonețk, Luhansk, Donețk. Harta Ucrainei, Google Maps.

Trupele ruse au câștigat parțial controlul asupra orașului ucrainean Severodonețk, din estul Ucrainei, unde continuă lupte intense de stradă, într-un oraș distrus în care mai locuiesc mii de oameni. Trupele ruse „se apropie de centrul orașului”, a declarat Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale Luhansk, pe 31 mai.

Șeful administrației regionale, Roman Vlasenko, a confirmat pentru Europa Liberă că trupele ruse controlează cam jumătate din oraș, adăugând și el că luptele au ajuns deja în centru.

Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) declara în mai că la Severodonețk sunt circa 12.000 de civili, care au nevoie de ajutor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în mai multe rânduri că situația din Dombas, din estul Ucrainei, este „extrem de dificilă”, deoarece Rusia și-a concentrat acolo cea mai mare parte a trupelor sale

Între timp, ministerul rus al Apărării a anunțat pe 31 mai că va preda cadavrele a 152 de soldați ucraineni găsiți în subsolurile combinatului siderurgic Azovstal din orașul-port Mariupol, aflat acum sub controlul Moscovei.