Trupele ucrainene care avansează în Herson sunt primite cu lacrimi și bucurie

O femeie plânge, binecuvântându-l pe soldatul ucrainean din fața ei. 

Aceasta și alte fotografii din galeria noastră vă prezintă scene petrecute în Snihurivka în seara zilei de 10 noiembrie, când forțele înaintate ale armatei ucrainene au recucerit orașul din sudul regiunii Nikolaev.

Un soldat arborează un steag ucrainean în timp ce soarele începe să apună peste orașul proaspăt recucerit.

Snihurivka a fost sub ocupația forțelor rusești din luna martie. 

Ruine lăsate în urmă de luptele petrecute în orașul recent recucerit.

Snihurivka se află la doar 55 de kilometri nord de Herson, orașul-port din sudul țării, considerat, în prezent, punctul central al luptelor din sudul Ucrainei. 

Un bărbat plânge în timp ce le spune soldaților ucraineni: „Nu ne părăsiți din nou, vă rog din suflet”.

Aceste fotografii au fost realizate de fotojurnalistul ucrainean Andri Dubceak, un veteran al presei de război, care a însoțit trupele ucrainene  spre sud, către Herson. 

Vehicule militare distruse, pe un drum din apropierea orașului Snihurivka. 

Anunțul retragerii Rusiei din cea mai mare parte a Hersonului i-a făcut pe unii comandanți ucraineni să bănuiască o posibilă capcană, dar distrugerea podului principal, extrem de important pentru oraș, și recucerirea relativ ușoară a localităților de la nord de Herson au făcut ca speranțele unei iminente eliberări ucrainene să renască. 

Un soldat inspectează o mină antitanc avariată în Snihurivka. 

Podurile aruncate în aer și pozițiile militare devastate descoperite de armata ucraineană pe măsură ce înainta arată clar că forțele rusești au părăsit zona „în mod organizat”, a declarat Dubceak. 

Localnicii fac cu mâna în timp ce jurnaliștii intră în oraș alături de trupele ucrainene. 

Dubceak a declarat pentru RFE/RL în seara zilei de 10 noiembrie că încă mai au loc lupte în orașul, care, înainte de invazia din februarie, avea o populație de aproximativ 12.000 de persoane. 

Miltarii ucraineni examinează un tanc distrus.

Dubceak spune că a întrebat localnicii dacă au avut loc posibile crime de război în Snihurivka în timpul ocupării acesteia de către forțele rusești, dar spune: „Deocamdată, nu există nicio informație” 

 

Fumul plutește peste câmpul de luptă de lângă Snihurivka.

Forțele ucrainene explorează Snihurivka, unde mai rămăseseră câteva rămășițe ale forțelor rusești la 10 noiembrie.

Un localnic privește consecințele unei bătălii în Snihurivka.

Forțele ucrainene pe o stradă din Snihurivka

„Oamenii le-au dat mâncare caldă militarilor” în momentul în care aceștia au intrat în oraș, spune Dubchak. „Am văzut soldați plângând”. 


 

Fotografiile făcute în timpul ofensivei ucrainene spre sud surprind emoția cu care îi întâmpină localnicii pe soldați în orașul Snihurivka pe 10 noiembrie.