Trupele ucrainene rezistă în estul Ucrainei

Un soldat ucrainean stă la adăpost, pregătindu-se să tragă cu mortiera asupra pozițiilor rusești în Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, vineri, 21 octombrie 2022.

Trupele ucrainene rezistă în fața atacurilor din apropierea a două orașe din estul regiunii Donbas, a anunțat la 26 octombrie președintele Volodimir Zelenski.El a precizat că linia frontului nu s-a schimbat semnificativ.

Zelenski spune că luptele cele mai violente au loc în apropiere de Avdiivka și Bahmut. El a spus că acesta este locul unde „nebunia” comandamentului rus este cea mai evidentă. „Zi după zi, de luni de zile, ei își duc oamenii la moarte acolo", a spus el în discursul său video nocturn.

Condiții inumane | Ucrainenii blocați în Bahmut, regiunea Donețk, se pregătesc de iarnă

Forțele ruse au încercat în repetate rânduri să cucerească Bahmut, care se află pe un important drum către orașele Sloviansk și Kramatorsk, aflate sub controlul ucrainenilor. Serviciile secrete britanice au declarat că Moscova ar putea considera capturarea Bahmut ca o condiție prealabilă pentru a avansa spre aceste orașe.

Între timp, Rusia a repetat afirmația nefondată potrivit căreia Ucraina intenționează să detoneze o bombă murdară. De data aceasta, președintele rus Vladimir Putin a fost cel care a făcut acuzația, într-o intervenție transmisă de televiziunea rusă. Putin a spus că Ucraina intenționează „să folosească o așa-numită bombă murdară ca o provocare”. Este pentru prima dată când Putin face această afirmație nefondată. Președintele rus a lansat această acuzație în timp ce monitoriza exercițiile forțelor nucleare strategice ale Rusiei.