Trupul unui voluntar umanitar britanic din Ucraina, returnat de ruși cu semne de tortură

Paul Urey, voluntar umanitar britanic

Un oficial ucrainean de rang înalt afirmă că trupul neînsuflețit al cetățeanului britanic Paul Urey, un voluntar umanitar care a murit în iulie capturat de separatiștii susținuți de Rusia în regiunea ucraineană Donețk, are semne de tortură și bătăi severe. Ombudsmanul Dmitro Lubineț a declarat într-o postare pe Telegram că din trupul lui Urey, care a fost predat Ucrainei pe 7 septembrie, „lipsesc membre, are tăieturi numeroase”.

Separatiștii pro-ruși din Donețk declaraseră că Urey, în vârstă de 45 de ani, a murit pe 10 iulie din cauza „bolilor și a stresului”. Lubineț a scris că fotografiile sunt concludente și că „a fost o moarte violentă”. El a spus că este „o crimă de război care va fi o dovadă în plus la viitorul proces împotriva conducerii politice și militare a Rusiei”.

El a spus că experții criminaliști încă încearcă să determine cauza specifică a morții. Urey a fost capturat la un punct de control militar rusesc în estul Ucrainei împreună cu un alt voluntar britanic, Dylan Healy, în aprilie.

Sky News a citat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, care a declarat că este „tulburat" de rapoartele privind torturarea lui Urey. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a promis că Kievul îi „va identifica pe autorii acestei crime și îi va trage la răspundere”.