Tulburări în Kazahstan: guvernul, demis după protestele violente produse de scumpirea carburanților

În Kazahstan, președintele Kasym-Zhomart Tokayev a demis guvernul, la 5 ianuarie, ca răspuns la un val de proteste cauzate de scumpirea carburanților, dar a avertizat protestatarii că va recurge la măsuri aspre pentru a curma revolta.

„În calitate de președinte, sunt obligat să protejez siguranța și pacea cetățenilor noștri, să am grijă de integritatea Kazahstanului”, a spus Tokayev într-un discurs televizat pe 5 ianuarie, după ce mii de kazahi au luat cu asalt clădiri oficiale din mai multe orașe.

Autoritățile au anunțat reduceri de prețuri, dar acest lucru nu i-a oprit pe manifestanții furioși, care au ieșit în stradă punând pe fugă forțele de securitate.

Scumpirea bruscă a gazului lichefiat după Anul Nou a declanșat protestele pe 2 ianuarie, dar nemulțumirile mai sunt legate de corupție, salariile mici și lipsa locurilor de muncă.

În afară de demiterea guvernului, președintele Tokayev a mai anunțat că l-a dat afară pe primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, din funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, preluând funcția chiar el.

Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a condus țara în mod autoritar încă de la independența acesteia proclamată în 1991 și până în 2019, când a demisionat brusc din funcția de președinte și l-a ales pe Tokarev drept succesor.

La 5 ianuarie, sute de protestatari, dintre care unii erau înarmați cu bastoane și scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraș kazah, Almaty, iar poliția nu i-a putut opri chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțele de cauciuc.

Șeful poliției din oraș a descris protestatarii drept „extremiști”, spunând că aceștia au mai încercat să pătrundă în reședința prezidențială din sud-estul orașului, în timp ce sediul local al partidului de guvernământ, Nur Otan, a fost învăluit de rotocoale de fum.

Your browser doesn’t support HTML5

Ce se întâmplă în Kazahstan

S-a mai relatat despre căderi ale internetului „la scară națională”. Site-ul serviciului kazah al Europei Libere și cele ale altor instituții media independente, care au relatat de la proteste, erau blocate la 5 ianuarie, iar aplicațiile de mesagerie Telegram, Signal și WhatsApp nu funcționau.

Președintele Toqaev a declarat stare de urgență în anumite părți ale Kazahstanului, inclusiv la Almaty și în capitala Nur-Sultan.

Începute în regiunea vestică Mangystau și orașul Zhanaozen, protestele s-au extins rapid în toată țara.

### Vezi și... ### În Kazahstan, poliția l-a reținut pe șeful interimar al biroului kazah RFE din Almaty

Potrivit Ministerului de Interne, peste 200 de persoane au fost reținute în timpul nopții trecute, dar observatorii spun că acest număr pare a fi diminuat. Ministerul a mai spus că cel puțin 95 de polițiști au fost răniți în timpul ciocnirilor.

Pe 4 ianuarie, poliția kazahă a reținut doi jurnalişti ai serviciului kazah al Europei Libere, care relatau de la proteste, în capitala Nur-Sultan și în Almaty.

Președintele Europei Libere, Jamie Fly, a criticat autoritățile pentru reținerea jurnaliștilor, care informau publicul. „Este scandalos că reporterii sunt arestați doar pentru că își fac meseria”, a spus Fly într-o declarație.