Turcia a adoptat o lege care restrânge libertatea de exprimare

Deputații turci au aprobat o nouă lege a presei care prevede pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru cei care publică „informații false”.

Noua lege a fost criticată de grupurile de apărare a drepturilor omului care consideră că va limita libertatea de exprimare înaintea alegerilor de anul viitor. Legea, aprobată în seara zilei de 13 octombrie, a fost propusă de partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdoğan și de aliații săi ultranaționaliști din parlament, la o zi după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a îndemnat autoritățile turce să nu promulge această legislație.

### Vezi și... ### Turcia blochează VOA și Deutsche Welle, declanșând acuzații de cenzură

Potrivit legii, jurnaliștii sau utilizatorii de rețele sociale care postează informații pe care autoritățile le consideră false cu privire la „securitatea internă și externă a țării, ordinea publică și sănătatea publică” pot primi pedepse de până la 3 ani de închisoare. Definiția ambiguă a ceea ce poate fi considerat a fi o știre „falsă” a stârnit îngrijorări în rândurile opoziției și ale activiștilor pentru drepturile omului.

„Astăzi este încă o zi neagră pentru libertatea de exprimare online și libertatea presei în Turcia", a declarat Güney Yildiz, cercetător regional la Amnesty International. „Adoptate pe fondul controlului sporit al guvernului asupra mass-mediei din ultimii ani, aceste noi măsuri le permit să cenzureze și mai mult și să reducă la tăcere vocile critice înaintea viitoarelor alegeri din Turcia și după acestea, sub pretextul combaterii dezinformării”, a adăugat Yildiz.

### Vezi și... ### Turcia, armenii și cuvântul folosit de Biden: ce este genocidul?