Turcia acuză Grecia că hărțuiește avioanele care zboară deasupra Mării Mediterane

Turcia a acuzat Grecia, membră a NATO și rival acerb, că a folosit un sistem de apărare aeriană pentru a hărțui avioanele turcești în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Mediterane.

Pe 29 august, ministrul turc al Apărării a declarat că incidentul a avut loc pe 23 august, când un sistem de rachete S-300 grecesc (de fabricație rusă) de pe insula Creta s-a fixat pe avioanele F-16 turcești care zburau la 10 000 de metri în apropiere de Rodos.

Oficialii turci au declarat că blocarea radarului este considerată un act de ostilitate în conformitate cu regulile NATO de angajare. Ministerul grec al Apărării nu a comentat încă incidentul și afirmațiile oficialului turc, dar televiziunea elenă de stat Ert Television a citat o sursă neidentificată a ministerului care a negat acuzațiile.

Este cea mai recentă acuzație a Ankarei potrivit căreia Grecia ar viza avioanele sale deasupra Mării Mediterane de est și a Mării Egee. Deși ambele națiuni sunt membre ale NATO, ele au dispute maritime și aeriene de lungă durată care, uneori, au fost aproape de a declanșa un conflict armat.