Guvernul turc a acuzat luni militanții kurzi că ar fi pus la cale explozia care a ucis șase persoane pe principala arteră comercială din Istanbul. Poliția a reținut 22 de suspecți, inclusiv persoana suspectată că ar fi pus bomba, mai spus oficialii turci.
Televiziunea de stat TRT a difuzat imagini cu poliția care escortează o femeie, principalul suspect, dintr-un apartament după un raid efectuat în timpul nopții.
Ministrul de interne Suleyman Soylu a afirmat că responsabili pentru atacul de duminică de pe istoricul și aglomeratul bulevard Istiklal sunt membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și ai miliției kurde siriene YPG, despre care Ankara susține că este o aripă a PKK.
Soylu a mai spus că ordinul ar fi venit din Kobani, iar atentatorul a trecut prin Afrin - ambele orașe din nordul Siriei, unde forțele turcești au desfășurat operațiuni împotriva YPG în ultimii ani.
### Vezi și... ### Germania, Erdoğan şi terorismulȘase cetățeni turci, câte doi membri din trei familii, au fost uciși în atac. Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea atacului. Sute de oameni au fugit după explozia de pe bulevardul Istiklal, un loc popular pentru cumpărători și turiști, arteră de circulație străbătută pe toată lungimea sa de o linie de tramvai. În weekend, zona din districtul Beyoglu al celui mai mare oraș din Turcia, a fost aglomerată ca de obicei.
În relatările transmise de televiziunile de știri se puteau vedea imagini cu o persoană, care părea a fi o femeie, lăsând un pachet pe răzorul de flori aflat pe scuarul de pe mijlocul străzii.
Atacul a stârnit îngrijorări că în Turcia ar putea avea loc și mai multe incidente de acest tip înainte de alegerile tensionate programate pentru iunie 2023.
Două dintre cele cinci persoane rănite duminică și aflate la terapie intensivă sunt în stare critică, a precizat biroul guvernatorului din Istanbul. În spital se mai află 31 de persoane cu răni mai ușoare, în timp ce 50 de persoane au fost externate.
Ecouri ale atacurilor din trecut
O înregistrare video obținută de Reuters a arătat momentul în care s-a produs explozia de duminică după-amiază, care a aruncat în aer resturi și a lăsat mai multe persoane căzute la pământ, în timp ce altele s-au împiedicat.
Turcia a efectuat trei incursiuni în nordul Siriei împotriva YPG, inclusiv în 2019, ajungând să controleze sute de kilometri pătrați de teren. La începutul acestui an, președintele Tayyip Erdogan a declarat că este iminentă o nouă operațiune de acest fel.
Statele Unite au sprijinit YPG în conflictul din Siria, ceea ce a alimentat tensiunile cu Turcia, membră NATO. Condamnări ale atacului și condoleanțe pentru victime au sosit din mai multe țări, inclusiv din Statele Unite, Uniunea Europeană, Egipt, Ucraina și Grecia. Autoritățile turce au asociat însă explozia cu sprijinul acordat YPG de către Washington și alții.
Directorul de comunicare al președinției, Fahrettin Altun, a declarat că astfel de atacuri „sunt rezultatul direct și indirect al sprijinului pe care unele țări îl acordă organizațiilor teroriste”. Iar Soylu a comparat condoleanțele SUA cu „criminalul care se întoarce la locul crimei”.
PKK a condus o insurecție împotriva statului turc din 1984 și peste 40.000 de persoane au fost ucise în confruntări. Este considerat o organizație teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite. O ramură a PKK a revendicat două atentate gemene cu bombă din fața unui stadion de fotbal din Istanbul, în decembrie 2016, în urma cărora au murit 38 de persoane și 155 au fost rănite.