Turcia blochează VOA și Deutsche Welle, declanșând acuzații de cenzură

Serviciile în limba turcă ale postului de televiziune american Voice of America și ale postului german Deutsche Welle au fost blocate de către autoritatea de supraveghere a mass-media din Turcia, ceea ce a declanșat acuzații de cenzură.

Consiliul Suprem pentru Radio și Televiziune a pus în aplicare o decizie din februarie care impune ca mass-media internaționale care difuzează conținut de televiziune în limba turcă online să solicite o licență de difuzare. Un tribunal din Ankara a decis, la 30 iunie târziu, să restricționeze accesul la site-urile internet ale Deutsche Welle și Voice of America, finanțate de stat. Niciunul dintre cele două site-uri nu a fost disponibil în Turcia la 1 iulie.

### Vezi și... ### Drepturile omului 2020: Un bilanţ îngrijorător

Într-o declarație, Deutsche Welle a declarat că nu s-a conformat cerinței de acordare a licenței deoarece aceasta ar fi însemnat „să permită guvernului turc să cenzureze conținutul editorial”. Directorul general Peter Limbourg a declarat că acest lucru a fost explicat în detaliu consiliului turc de radio și televiziune, prescurtat RTUK. Guvernul german a luat notă de aceste rapoarte „cu regret”, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit. Ilhan Tasci, membru al RTUK din partea Partidului Republican al Poporului, principalul partid de opoziție din Turcia, a declarat că se opune blocurilor. „Aici este libertatea presei și democrația avansată!”, a scris el pe Twitter.