Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că s-au înregistrat progrese la discuțiile cu omologul său rus Serghei Lavrov legate de un plan care ar permite deblocarea porturilor ucrainene la Marea Neagră și reluarea exporturilor de cereale. Astfel ar putea fi evitată criza alimentară globală care se profilează la orizont în aceste zile.
Uniunea Europeană, pe de altă parte, a continuat să acuze Rusia că folosește alimentele ca armă.
Exporturile de cereale din Ucraina, unul din marii producători din lume, au scăzut drastic ca urmare a invaziei ruse: porturile la Marea Neagră au fost blocate iar armata rusă a bombardat silozuri și infrastructura feroviară.
Cavusoglu le-a spus jurnaliştilor pe 8 iunie că va fi nevoie de un efort internaţional pentru a deschide căi maritime sigure pentru exporturile agricole dim Ucraina, dar planul este „realizabil”. Serghei Lavrov a dat din nou vina pe Ucraina pentru „criza porturilor”, declarând că trebuie să demineze apele teritoriale.
Președinte Vladimir Putin declarase recent că Rusia este dispusă să garanteze siguranța exporturilor ucrainene de cereale, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale impuse de Occident Moscovei, pentru invazia din Ucraina.
Propunerea a fost respinsă imediat de Statele Unite și de aliații occidentali, care au spus că e de fapt un „șantaj”. „Alimentele fac acum parte din arsenalul cu care Kremlinul terorizează lumea și asta este inacceptabil” a declarat miercuri, 8 iunie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European la Strasbourg.
Tot miercuri, Italia a avertizat că milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră.
„Blocarea exporturilor de cereale înseamnă că milioane de oameni, femei, copii, bărbați, sunt luați ostateci și condamnați la moarte”, a declarat ministrul italian de externe Luigi Di Maio, după o întâlnire la care au participat țările din bazinul mediteranean și Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură.