Compania Air Moldova a fost desemnată de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) pentru a efectua zborurile neregulate spre cele două țări.
De luni, 7 martie, cetățenii ucraineni refugiați în R. Moldova pot completa un formular pe pagina web a AAC, iar dacă se vor acumula cel puțin 150 de solicitări pentru o anumită destinație, va fi organizată cursa aeriană respectivă.
Turcia și Germania au fost destinațiile cel mai des indicate de refugiații ucraineni. Ei pot alege să plece spre zece state, inclusiv Israel, Marea Britanie, Italia sau Franța.
Spre Frankfurt, Germania, refugiații ucraineni vor pleca în dimineața zilei de joi, 10 martie...
Spre Frankfurt, Germania, refugiații ucraineni vor pleca în dimineața zilei de joi, 10 martie, iar decolarea spre Istanbul, Turcia, este programată în după-amiaza aceleiași zile.
R. Moldova și-a închis spațiul aerian pentru zborurile civile la 24 februarie, ziua în care armata rusă a invadat Ucraina. Spațiul aerian rămâne închis pentru zborurile regulate pe perioada stării de urgență, care a fost instituită tot atunci și este valabilă pentru 60 de zile.
Introducerea zborurilor charter au marcat o schimbare de tactică în gestionarea crizei refugiaților de către autorități, care au decis să creeze așa numite ,,coridoare verzi” pentru tranzitul prin R. Moldova.
În R. Moldova au ajuns peste două sute de mii de refugiați, iar ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a solicitat un ajutor de urgenţă din partea ţărilor membre ale Uniunii Europene, pentru a face faţă valului de refugiaţi ucraineni. Filippo Grandi, șeful agenției ONU pentru refugiați, spunea că numărul persoanelor care fug de invazia Rusiei în Ucraina a trecut de două milioane, aceștia plecând, în principal, în Polonia, R. Moldova, România, Ungaria și Slovacia.
### Vezi și... ### Strategii în criza refugiaților: de la găzduire, la coridoare verzi