Turcia s-a retras oficial din Convenția de la Istanbul

Recep Tayyip Erdogan

Turcia s-a retras în mod oficial, la 1 iulie, dintr-un tratat internațional privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, apărători ai drepturilor omului declarând că măsura transmite un mesaj „periculos”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus capăt participării țării în Convenția de la Istanbul a Consiliului Europei printr-un decret din luna martie, provocând condamnări internaționale și proteste de stradă în Turcia.

La 1 iulie, Erdogan a insistat că acesta nu va fi un pas înapoi și a anunțat un plan național de acțiune pentru combaterea violenței împotriva femeilor, care include obiective precum revizuirea proceselor judiciare, îmbunătățirea serviciilor de protecție și colectarea datelor privind violența.

### Vezi și... ### Violența domestică și Convenția de la Istanbul

Amnesty International a numit retragerea Turciei „rușinoasă”, spunând că transmite celor care practică violența față de femei mesajul că pot continua cu impunitate. Tratatul părăsit de țara în care a fost semnat prevede că bărbații și femeile au drepturi egale și obligă autoritățile statului să ia măsuri pentru a preveni violența bazată pe gen împotriva femeilor, a proteja victimele și a urmări în justiție făptașii.