Plajele din Crimeea, „aproape goale”. Cum arată sezonul estival în așteptarea contraofensivei ucrainene

O plajă din Alushta, Crimeea, fotografiată pe 17 iunie 2023.

Turismul din Crimeea înregistrează o scădere bruscă a clientelei, pe măsură ce peninsula ocupată de Rusia devine din ce în ce mai militarizată, iar Ucraina atacă elemente esențiale de infrastructură.

În Crimeea anexată de Rusia, sezonul estival se apropie de apogeu, dar hotelurile sunt în mare parte goale.

„De obicei, suntem plini până la refuz din iunie până în septembrie”, a declarat Olga, proprietara unei unități de cazare din Olenivka, un sat situat de-a lungul uneia dintre cele mai pitorești plaje din Crimeea, pentru serviciul ucrainean al RFE/RL.

Anul acesta „abia dacă 10% din camere sunt rezervate”, mai spune ea. „Practic, nici pe plaje nu este nimeni.”

Alți proprietari au declarat că rezervările lor actuale se situează în jurul a 40-50 la sută din capacitate, în ciuda reducerilor mari oferite pentru a atrage turiștii.

O plajă din Alușta, în sud-estul Crimeei, 17 iunie 2023.

După ce a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, zborurile spre Crimeea au fost suspendate, ceea ce înseamnă că cei care călătoresc din Rusia trebuie să facă acum călătorii lungi pe uscat pentru a ajunge în peninsulă.

Rutele spre Crimeea au fost complicate și mai mult pe 22 iunie, când Ucraina a vizat un pod din regiunea Ciongar cu rachete de fabricație occidentală. Podul este cunoscut ca fiind „poarta de intrare în Crimeea”.

Pagubele produse podului Ciongar, 23 iunie 2023.

Evgheni, proprietarul unui apartament în satul Kurortnoie din estul Crimeei, confirmă și el o scădere bruscă a turismului, pe care o pune pe seama dificultății de a ajunge în peninsulă.

„Nu toată lumea vrea să își consume câteva zile de vacanță pe drum”, a spus el.

Alții arată că militarizarea tot mai mare de-a lungul coastei Crimeei este un factor de descurajare pentru turiștii ruși.

Obstacole antitanc și tranșee de-a lungul unei plaje la vest de Evpatoria, în sud-vestul Crimeei, fotografiate pe 12 martie.

De la sfârșitul anului 2022, armata rusă a săpat zeci de kilometri de tranșee de-a lungul coastei Crimeei și a adăugat puncte de tragere și bariere antitanc, pe fondul temerilor legate de o potențială încercare ucraineană de a recuceri teritoriul.

Multe plaje au fost închise din această cauză, spun localnicii.

Malul mării din Sudak, Crimeea, 9 iunie 2023.

Satul Popovka, situat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Evpatoria, este în mod tradițional locul unde are loc festivalul estival „Z.City”. Acesta a fost anulat în acest an din cauza închiderii plajelor.

„Plajele din Popovka, din păcate, sunt încă închise”, a explicat Munire Amullaieva, un localnic, adăugând că unele porțiuni de coastă din apropiere rămân deschise.

Coadă de camioane la punctul de control Armyansk, între regiunea Herson și Crimeea, 23 iunie 2023. Fotografia a fost făcută la o zi după ce podul Ciongar a fost avariat în urma unui atac cu rachete și închis traficului.

Lipsa turiștilor a fost recunoscută de autoritățile de ocupație.

Serghei Aksionov, șeful numit de Kremlin în Crimeea anexată, a declarat la începutul lunii iunie că sezonul turistic din acest an se va desfășura „într-o versiune trunchiată” și a promis compensații pentru întreprinderi.

Aksyonov a dat vina pe dificultățile de transport, dar a recunoscut că mulți turiști „pur și simplu se tem” să călătorească în peninsula anexată. El a susținut că „nu există amenințări” la adresa turiștilor din Crimeea.

O promenadă din stațiunea Sudak la începutul lunii iunie.

Statisticile publicate recent de Asociația Operatorilor de Turism din Rusia arată prăbușirea turismului în Crimeea.

În 2021, cota Crimeei pe piața turistică rusă era de 19%. În această vară, ea reprezintă doar 1 la sută.