Turkmenistanul și Iranul încheie un acord privind livrarea de gaze naturale și construcția unei conducte

Imagine de arhivă de la ceremonia de deschidere în 2010 a unui gazoduct între Iran și Turkmenistan.

Turkmenistanul și Iranul au semnat, pe 3 iulie, un contract privind furnizarea a 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale turkmene pe an, gaze pe care Iranul le va livra ulterior Irakului.

Ministerul de Externe de la Așgabat a anunțat că a decis să-și extindă capacitățile de livrare a gazelor naturale în țara vecină, iar în acest scop câteva companii iraniene vor construi o nouă conductă de 125 de kilometri între Iran și Turkmenistan.

Comunicatul remis presei nu oferă vreun termen cu privire la darea în exploatare a conductei, nici prețul pe care Iranul ar urma să-l plătească pentru gaz. Turkmenistanul anunță însă că intenționează să extindă livrările de gaze către Iran - până la 40 de miliarde de metri cubi pe an.

Iranul și Turkmenistanul fac schimb de gaze de mai mulți ani, dar până acum volumul a fost relativ mic - doar câteva miliarde de metri cubi pe an.

Acordul cu țara vecină i-ar permite Iranului să-și îndeplinească propriile angajamente de export, căci deși deține a doua cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, în timpul iernii, țara se confruntă cu deficit, din cauza cererii interne tot mai mari.

Pe de altă parte, Turkmenistanul deține a patra cea mai mare rezervă de gaze naturale din lume, estimată la aproape 14 trilioane de metri cubi, conform statisticilor British Petroleum.

Această țară turcică în Asia Centrală produce aproximativ 80 de miliarde de metri cubi pe an, ceea ce implică rezerve pentru cca 166 de ani înainte - o cifră extraordinar de ridicată și care presupune, inclusiv, că această țară are potențial de a produce mult mai mult. Cu toate acestea, Turkmenistanul are probleme în a găsi piețe de desfacere, întrucât nu are capacitatea de a transporta direct gaze naturale lichefiate (GNL) pe piețele mondiale.

Timp de decenii, Turkmenistanul a luat în considerare transportul gazelor naturale prin conducte prin Marea Caspică către Azerbaidjan și apoi către Europa, însă opoziția statelor riverane, Iran și Rusia, fostul cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, a lăsat această idee fără soluție. Încercarea Europei de a-și reduce cererea de gaze naturale a pus, de asemenea, sub semnul întrebării viabilitatea gazoductului.

La ora actuală, Turkmenistanul lucrează la o conductă pentru a furniza gaze naturale Afganistanului, Pakistanului și Indiei, unde se preconizează că cererea de gaze naturale va crește semnificativ în următoarele decenii.

Unul dintre consumatorii cei mai mari de gaze naturale turkmene este în prezent China, care importă aproximativ jumătate din producția anuală de gaz a Turkmenistanului. (R.B.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te