Turul doi al alegerilor prezidențiale din România: în diaspora se înregistrează o prezență mult mai mare decât la primul tur

Prima zi de vot la Chișinău, 22 noiembrie 2019

Este a doua zi a votului în diaspora, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România de pe 24 noiembrie, în care se confruntă președintele Klaus Iohannis și fostul premier social-democrat, Viorica Dăncilă, prima femeie care ajunge în turul de balotaj al prezidențialelor. Secțiile de votare românești din străinătate, inclusiv din R. Moldova, s-au deschis vineri.

Detalii, analize, LIVE Text : romania.europalibera.org

Președintele Klaus Iohannis și fostul premier, Viorica Dăncilă

Prezența la urne este mult mai mare decât la primul tur, care oricum înregistrase un număr-record de votanți din diaspora.

Până sâmbătă la ora 22.00, potrivit Biroului Electoral Central din România, în diaspora votaseră peste 350.000 de persoane (față de aproape 270 de mii în primul tur) între care aproape 18.000 în R.Moldova unde sunt deschise 37 de secții de votare. Cei mai activi, de departe, rămân votanții între 45 și 64 de ani, urmați de cei de peste 65 de ani.

A început procesul de vot la prezidențialele românești organizate în Republica Moldova

Cea mai mare prezență la urne se înregistra în Italia (aproape 70 de mii), Germania (peste 55 de mii) și Spania ( 53 de mii).
La fel ca în primul tur, secțiile de votare pentru alegătorii din diaspora sunt deschise timp de trei zile, aceștia putând vota și prin corespondență. Facilitarea votului în diaspora, care a avut loc în premieră în primul tur de pe 10 noiembrie, a făcut ca numărul românilor care au votat în străinătate să se dubleze față de alegerile din trecut, depășind 675.000. Marea majoritate l-a sprijinit pe Iohannis, care a câștigat detașat primul tur, având șanse mari să iasă învingător și duminică.

Între timp, președintele Klaus Iohannis a reafirmat vineri, 22 noiembrie, că și-ar dori organizarea de alegeri anticipate, anul viitor, „mai repede decât în toamnă”. După căderea guvernului social-democrat condus de Viorica Dăncilă, în urma unei moțiuni de cenzură, la putere a venit un guvern liberal minoritar. PSD rămâne cea mai puternică fracțiune în parlament, dar la alegerile europarlamentare din mai, Partidul Național Liberal a obținut cele mai multe voturi (27%), urmat de PSD și nou-formata alianță USR – PLUS cu puțin peste 22% din voturi fiecare.