Reuters scrie că puterile europene doresc să îi demonstreze lui Donald Trump, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie, că sunt dispuse să își asume partea lor de povară pentru a pune capăt războiului de aproape trei ani din Ucraina.
În cadrul unei adevărate avalanșe de demersuri diplomatice europene ce au ca numitor comun Ucraina, premierul polonez Donald Tusk, a cărui țară este o susținătoare fermă a Ucrainei vecine, îl găzduiește pe președintele francez Emmanuel Macron joi, la Varșovia.
Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi este ideea de a trimite trupe europene în Ucraina în cazul în care va exista o încetare a focului și un acord de pace între Ucraina și Rusia, au declarat doi diplomați.
Asta, au spus aceleași surse, ar funcționa ca un fel de garanție de securitate bilaterală sporită, având în vedere că există puține șanse ca Ucraina să obțină aderarea la NATO sau măcar o invitație în viitorul apropiat. În plus, aranjamentul i-ar arăta lui Trump că există o dorință reală a Europei de a se angaja direct.
Franța și Marea Britanie au discutat deja luna trecută perspectiva trimiterii de trupe europene în Ucraina; au existat discuții similare și între Ucraina, țările baltice și scandinave, au declarat cinci diplomați europeni, contactați tot de Reuters.
Un „nucleu dur” de state?
„Nu există un consens între toate țările europene, așa că ideea ar fi să creăm o coaliție de 5-8 țări, care nu depind de NATO, ci de acorduri bilaterale cu Ucraina și care sunt foarte hotărâte să acționeze”, a declarat o sursă la curent cu discuțiile preliminare.
Nu există încă propuneri concrete, iar diplomații au declarat că Polonia nu se numără în acest stadiu printre țările considerate dispuse să trimită la nevoie trupe.
Macron a sugerat pentru prima dată această idee în februarie, dar ea a fost respinsă imediat de mai mulți aliați, în special de Germania.
Ulterior, au fost prezentate planuri de trimitere a unor trupe necombatante care să asigure instruire, operațiuni de deminare sau chiar controlul frontierelor, dar acestea nu s-au materializat niciodată - chiar dacă propaganda Kremlinului le-a „semnalat” mereu că ar fi deja în Ucraina.
Ajutorul pentru o Ucraină ajunsă la pace cu Rusia se discută intens în aceste zile în UE, chiar dacă pacea pare departe.
- Te-ar putea interesa și: Discuții despre pacea în Ucraina ar putea avea loc în această iarnă, spune premierul Tusk
Miniștrii de finanțe și de externe din Franța, Germania și Polonia se vor întâlni joi și vineri la Varșovia și la Berlin, cu doar câteva săptămâni înainte ca Polonia să preia președinția UE de la Ungaria, o țară despre care mulți spun că reprezintă mai degrabă interesele Rusiei, inclusiv în chestiunea ucraineană.
Discuțiile din Polonia și cele de la Berlin, notează Reuters, vor examina consolidarea sprijinului financiar și militar pentru Ucraina pe termen imediat și modul în care Europa poate mări finanțarea apărării comune, inclusiv prin intermediul unor credite comune.
O sursă guvernamentală poloneză a declarat că Varșovia a făcut presiuni pentru creșterea finanțării comune a apărării aliaților europeni, dar s-a confruntat în trecut cu rezistență. „De la alegerea lui Trump, toți prietenii noștri au înțeles că am avut dreptate”, a adăugat sursa poloneză citată de Reuters.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te