Târgul de carte de la Praga: Milan Kundera și Franța

A 26-a ediție a Târgului de carte și festivalului literar de la Praga s-a ținut în acest an cu mai multe luni întârziere – în mod normal, evenimentul are loc în luna mai. A 26-a ediție a Târgului de carte de la Praga este de fapt cea care nu s-a ținut anul trecut din cauza pandemiei.

Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga, organizat tradițional la centrul de expoziții Výstaviště.

Recepția Târgului de Carte și Festivalului Literar de la Praga

În acest an, din cauza restricțiilor legate de pandemie târgul nu s-a putut ține în primăvară și organizatorii au mizat pe faptul că la început de toamnă situația pandemică în țară se va îmbunătăți. Miză care s-a dovedit a fi una câștigătoare, chiar dacă numărul de edituri participante, dar mai ales de invitați din străinătate a fost mai redus ca de obicei.

Evenimente și standuri la Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021.

La Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021

La Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021.

Târgul de carte de la Praga a durat patru zile, iar accesul în cadrul expoziției a fost unul cu plată. Cehii, care declară cu mândrie că sunt unul dintre cele mai cititoare popoare din Europa, au plătit 140 de coroane (aproape 6 euro) pentru o zi, sau 300 de coroane (12 euro) pentru toate cele patru zile de târg. Iar rândul la intrare se epuiza de regulă doar spre seară.

Rând la intrarea la Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga

Invitata de onoare a acestei ediții este Franța, țara care va deține, împreună cu Cehia, președinția Uniunii Europene în 2022. Standurile editurilor franceze au ocupat locul central, iar autorul pe care s-a pus accent a fost Milan Kundera, născut în orașul ceh Brno și care a trăit și a scris în Franța. Mai mulți autori francezi au participat la evenimentele literare organizate în cadrul Târgului.

Franța – invitata de onoare ediției din 2021 a Târgului de Carte și Festivalul Literar de la Praga

Milan Kundera - protagonistul ediției 2021 a Târgului de Carte și Festivalul Literar de la Praga. Milan Kundera s-a născut în orașul ceh Brno și a trăit și a scris în Franța.

România a fost prezentă la Târgul de carte de la Praga printr-o prezentare de carte la care a fost invitată Ana Blandiana. Cartea „Řeka s jediným břehem” (Râul cu un singur mal), în traducerea doamnei Libuše Valentová și publicată la editura Festival spisovatelů Praha, cuprinde, pe lângă poemele selectate din zece volume de poezie ale poetei, şi o postfaţă de 6 pagini care prezintă atât punctele principale din viaţa ei, cât şi evoluţia operei.

Ana Blandiana și Libuše Valentová la Târgul de carte de la Praga

Standul dedicat lui Vaclav Havel la Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021.

Cartea lui Vaclav Havel la standul dedicat lui Vaclav Havel, Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021.

Standul Institutului de studiere a regimurilor totalitare din Cehia, zeci de titluri de cărți despre istoria recentă a țării: de la comunism, deportări, inclusiv în Gulag, la invazia URSS din 1968 și căderea comunismului. Sunt și culegeri de documente, romane, enciclopedii, dar și comicsuri despre deportări sau viața în comunism. Pe standul Institutului scrie: „Cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete”.

Standul Institutului de studiere a regimurilor totalitare din Cehia: „Cine nu-și cunoaște istoria, riscă să o repete”.

Standul Institutului de studiere a regimurilor totalitare din Cehia.

Zeci de titluri de cărți despre istoria recentă a Cehiei: de la comunism, deportări, inclusiv în Gulag, la invazia URSS din 1968 și căderea comunismului - la standul Institutului de studiere a regimurilor totalitare din Cehia.

Comicsuri despre deportări, standul Institutului de studiere a regimurilor totalitare din Cehia la Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021.

„Plantăm câte un copac pentru fiecare titlul publicat” – stand la Târgul de Carte și Festivalul Literar de la Praga 2021.

Târgul de carte este și un loc unde poți bea o cafea și avea o discuție cu prietenii.