Târgul de carte din Frankfurt în coronavremuri

Juergen Boos, directorul Târgului de carte de la Frankfurt și președinta Asociației editorilor germani Karin Schmidt-Friderichs înainte de deschiderea oficială a târgului

Cel mai mare târg de carte din lume are loc între 19 şi 20 octombrie în oraşul Frankfurt pe Main, din Germania.

După ce anul trecut Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt pe Main s-a desfăşurat în format digital, anul acesta el va avea loc într-o formă hibridă. Adică digital şi fizic. Asta înseamnă un număr restrâns de expozanţi şi un număr mic de vizitatori.

Your browser doesn’t support HTML5

Târgul de carte din Frankfurt în coronavremuri

Directorul Târgului, Jürgen Boos, a anunţat că din cauza restricţiilor sanitare numărul persoanelor care vor avea acces în hale sau la întâlniri şi lecturi este limitat la 28.000 pe zi. Lecturi publice sau dezbateri cu intelectuali, politicieni, artişti, autori şi editori au loc şi în aproximativ 50 de locaţii din oraşul gazdă. Publicul trebuie să respecte reglementările sanitare din land-ul federal Hessa şi va avea acces la activităţi publice programate doar dacă prezintă un certificat de vaccinare sau testare, respectiv o adeverinţă din care rezultă că s-a vindecat în urma contactării coronavirusului.

În pofida restricţiilor, Tîrgul va găzdui 2.000 de expozanţi din 80 de ţări. Potrivit informaţiilor postate pe internet de către organizatori, nici România şi nici Republica Moldova nu vor avea un stand propriu. Participarea României (reprezentată de Prior Media Group S.R.L. din Bucureşti) este strict digitală.

Principalele edituri germane însă au standuri, tot aşa şi numeroase edituri din Canada, care anul acesta este invitata de onoare a Târgului.

Ca şi în trecut, Târgul a fost deschis cu festivitatea decernării Premiului German de Carte 2021. Laureata Premiului este Antje Rávik Strubel, autoarea romanului „Femeia albastră” („Blaue Frau”). Scriitoarea tematizează în acest roman problema emancipării femeilor în Europa Occidentală şi Răsăriteană, reliefînd, prin contrast, decalajele existente între est şi vest.

Antje Rávik Strubel

Nici anul acesta Târgul din Frankfurt nu a fost scutit de proteste. Ele au fost declanşate în urma prezenţei unor edituri considerate radicale de dreapta. Anul acesta a fost admisă prezenţa la Frankfurt a editurii Jungeuropa Verlag (Editura Europa tînără), considerată ultra-naţionalistă, deşi organizatorii susţin într-o declaraţie că resping orice formă de intoleranţă şi extremism. În semn de protest, scriitoarea Jasmina Kuhnke şi-a contramandat prezenţa la Târg, anunţând pe Twitter că nu doreşte să apară „alături de nazişti”. Kuhnke este autoarea romanului „Inimă neagră” („Schwarzes Herz”) în care tematizează rasismul şi discriminarea. Directorul editurii „Jungeuropa Verlag” a cerut vara trecută ca Jasmina Kuhnke să fie expulzată din Germania. Potrivit presei, astă primăvară grupuri de rasişti au ameninţat-o cu moartea şi i-au publicat adresa pe internet. Sub pseudonimul „Quattromilf“ ea publică zilnic pe Twitter ştiri şi relatări legate de rasism şi feminism şi este urmărită acolo de peste 100.000 de cititori.

Tîrgul de Carte se va încheia duminică. Atunci se va decerna Premiul Păcii al Librarilor Germani. Laureata premiului este autoarea şi regizoarea Tsitsi Dangarembga din Zimbabwe. Laudatio va fi rostită de Auma Obama, sora fostului preşedinte american, Barack Obama.