Tăierea gazului rusesc și a electricității din Ucraina lasă Moldova în frig

Electricieni lucrează la liniile de înaltă tensiune din apropierea orașului Bălți, 2 noiembrie.

Guvernul moldovean ar putea da în judecată Gazprom pentru reducerea drastică și studiază ce opțiuni are, relatează Reuters. Gazprom a acuzat Moldova că nu a plătit la timp pentru livrălire de gaze.

 

Președinta Maia Sandu sosind la reuniunea Comunității Politice Europene, Castelul din Praga, 6 octombrie.

Sandu, președinta pro-europeană a Moldovei, a avertizat că din cauza creșterii cu aproape 600% a prețurilor la gaze în acest an, țara sa ar putea rămâne fără gaz și electricitate iarna aceasta.

Linii de înaltă tensiune la periferia orașului Bălți, 2 noiembrie.

Moldova, care a denunțat invazia Ucrainei de către Rusia, are un contract cu Gazprom și se confruntă cu o reducere a livrărilor de gaze de 40 de procente.
 

Criza a forțat închiderea unei fabrici producătoare de materiale de construcții pentru prima dată din 1992. Lucrătorii au primit sarcina să construiască o nouă hală pentru a-și putea păstra locurile de muncă. Imagini din satul Chetrosu, 1 noiembrie 2022.




 

Ion Ignat, fondatorul și directorul companiei care produce materiale de construcții, se gândește la viitorul fabricii sale care avea 50 de angajați.




 

Blocuri de beton în curtea fabricii lui Ignat de la Chetrosu.

Ignat spune că „următoarele șase luni vor fi decisive" pentru țara sa. „Stăm cu un picior în Rusia și cu unul în UE. Dar dacă vom avea curaj și vom fi demni vom sta cu amândouă picioare în Europa și vom scăpa de șantajul din ultimii 30 de ani".





 

O femeie mănâncă cina la lumina lumânărilor în Chișinău pe 25 octombrie.

„Este o provocare zilnică să livrăm energie țării. O familie plătește între 70-75% din veniturile ei pe facturi [la gaz și electricitate]", a spus președinta Maia Sandu într-un discurs recent rostit în Parlamentul din România învecinată.

 

Inflația ridicată și prețurile mari la energie au provocat proteste săptămânale pe străzile din Chișinău. [Aceste proteste au fost instrumentate politic, fiind organizate de Partidul Șor, un partid politic populist din Moldova, al cărui fondator și lider, Ilan Șor, a fost condamnat în 2017 pentru „furtul secolului”, o fraudă de 1 miliard de dolari de la trei bănci moldovenești în 2014. N.Red.]
 

Un tractor lucrează pe câmp în apropiere de Tibirica pe 2 noiembrie.

România, țară membră în UE, a spus luna trecută că va începe să vândă electricitate vecinei sale la un preț redus din cauza dificultăților create de războiul din Ucraina. Guvernul moldovean a cerut de asemenea autorităților locale să stingă iluminatul public, gospodăriilor să limiteze consumul și întreprinderilor să-și reducă activitatea în timpul orelor de vârf.
 

Sergei Litra, proprietarul fabricii de bere Litra, prima fabrică de bere artizanală din Moldova, încearcă din greu să facă economii la energie. Angajații lui lucrează acum în două schimburi în afara orelor de vârf, unul dintre ele fiind de la 11 p.m. la 5 a.m.

„Totul depinde de când se va termina războiul din Ucraina. Acest război a făcut pe toată lumea să înțeleagă că avem nevoie de independență energetică”, a spus omul de afaceri de 36 de ani pentru AFP, adăugând că se gândește să cumpere panouri solare. 

 

Înainte, Ucraina livra 30 de procente din nevoile energetice ale Moldovei. Dar atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au forțat Kievul să oprească exporturile. Restul de 70 procente ale energiei de care are nevoie Moldova vin de la o centrală termică situată în regiunea separatistă Transnitria, unde se află staționate trupe rusești, și care a redus și ea livrările.

 

Președinta Sandu -- o fostă economistă a Băncii Mondiale aleasă în 2020 -- a spus că dependența Moldovei de gazele rusești este o „vulnerabilitate care generează șantaj politic”.

Sătenii din Tibirica folosesc un cal și o căruță pentru a se deplasa, 2 noiembrie.

Pe 26 octombrie, Trezoreria SUA a impus sancțiuni lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc și mai multor persoane pentru a contracara „campaniile persistente de influență malignă și corupția sistemică din Moldova” ale Rusiei.

„Am simțit o tristețe profundă văzând Chișinăul scufundat în întuneric”, a spus farmacista Liliana Damaschin, în vârstă de 54 de ani, care a revenit în Moldova din Italia pentru o vacanță. „Sunt foarte îngrijorată pentru țara mea”.