Ucraina a comemorat dezastrul nuclear de la Cernobîl
Ministrul ucrainean al ecologiei, Ruslan Strileț, (în centru, cu ochelari) și alți oficiali participă la ceremonia comemorativă organizată la centrala de la Cernobîl, pe 26 aprilie, pentru a marca cea de-a 37-a aniversare a celui mai grav accident nuclear civil din lume.
Centrala dezafectată a fost ocupată de forțele rusești invadatoare timp de mai bine de o lună, înainte ca acestea să se retragă, la sfârșitul lunii martie 2022.
Un angajat al centralei de la Cernobîl pune o lumânare la un monument din Slavutici, Ucraina, dedicat pompierilor și muncitorilor care au murit în dezastrul nuclear din 1986.
Angajații de la Cernobîl aprind lumânări la monument din Slavutîc. În perioada imediat următoare dezastrului, 31 de persoane și-au pierdut viața, dar se estimează că alte zeci de mii de oameni au murit de-a lungul timpului din cauza bolilor cauzate de radiații.
În timp ce clopotul bătea la locul de veghe din Slavutici, oamenii au depus flori în fața portretelor celor căzuți.
Panoramă aeriană a centralei nucleare de la Cernobîl, în mai 1986. Se văd consecințele exploziei catastrofale care a aruncat precipitații radioactive în atmosferă. Toxicitatea norului radioactiv a fost echivalentă cu cea a 400 de explozii atomice de la Hiroshima.
Soldați din Garda Națională a Kârgâzstanului poartă coroane de flori în timpul unei ceremonii la monumentul dedicat echipelor de salvatori („lichidatori”) căzuți la Cernobîl din Bișkek.
Autoritățile sovietice au trimis mii de persoane slab echipate, numite lichidatori, pentru a curăța materialul radioactiv expulzat. Mulți dintre ei au murit ca urmare a acestei operațiuni, deseori suferind de diferite forme de cancer.
În capitala Kârgâzstanului, la 26 aprilie, un fost membru al echipelor de salvatori păstrează un moment de reculegere la monumentul tovarășilor săi căzuți la datorie.
O femeie din Kârgâzstan se reculege la monumentul pentru lichidatorii căzuți în Bișkek.
În capitala ucraineană, Kiev, cadeții participă la o ceremonie în memoria celor uciși în accidentul nuclear de la Cernobîl din 1986.
Un bărbat curăță o placă la memorialul de la Cernobîl din Kiev, care conține numele celor care au murit în dezastru.
O femeie atinge numele unei victime de la Cernobîl săpat în piatra monumentului din Kiev.
O altă femeie depune flori la monumentul din Kiev în onoarea celor care au murit în încercarea de a curăța resturile radioactive de la accidentul de la Cernobîl.
O femeie plângând la monumentul ridicat în onoarea celor care au murit în timpul operațiunilor de degajare a urmelor dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl, cu ocazia celei de-a 37-a aniversări a acestuia, la Kiev, Ucraina, 26 aprilie 2023.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul Unității 4 de la centrala de la Cernobîl a explodat. Autoritățile sovietice au încercat să țină situația sub control ascunzând amploarea catastrofei și trimițând mii de oameni slab echipați pentru a curăța materialul radioactiv ejectat. Mulți dintre aceștia au murit din această cauză. Explozia unității 4 a centralei nucleare de la Cernobîl este considerată în continuare cel mai mare accident din istoria centralelor nucleare.