Ucraina a criticat din nou Ungaria pentru poziția sa în problema importului de energie din Rusia, declarând că „distruge” unitatea Uniunii Europene și subminează încercările Occidentului de a forța Rusia să pună capăt războiului său neprovocat.
„Reticența conducerii maghiare de a recunoaște responsabilitatea incontestabilă a Rusiei pentru atrocitățile armatei ruse din Bucea, Irpen, Gostomel și alte așezări înseamnă să întărească în mod conștient sentimentul de impunitate al Rusiei și să o încurajeze să comită noi atrocități împotriva ucrainenilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko.
Premierul Viktor Orbán a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și nu s-a opus prin veto sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei, deși a spus că nu este de acord cu acestea.
Pe de altă parte, s-a abținut să-l critice direct pe președintele rus Vladimir Putin și a respins ideea unui emergo pe importul de petrol și gaze din Rusia, spunând că asta ar distruge economia Ungariei.
Această poziție l-a ajutat să obțină un al patrulea mandat consecutiv cu o victorie zdrobitoare în alegerile generale de la sfârșitul săptămânii trecute.
Joi, 7 aprilie, Budapesta a anunțat că va continua să primească combustibil nuclear rusesc pentru centralele sale electrice pe calea aerului, deoarece transportul feroviar prin Ucraina nu mai era posibil. Cu o zi mai devreme, anunțase că este dispusă să plătească în ruble pentru gazele rusești, o cerere respinsă până acum în bloc de țările Uniunii Europene.
În opinia lui Nikolenko, Ungaria nu face acum decât „să-l ajute pe Putin să-și continue agresiunea împotriva Ucrainei”.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, companiile energetice europene precum RWE și Uniper au cumpărat mai mult gaz de la gigantul rus de stat Gazprom decât în orice alt moment, arată cifrele operatorului de rețea slovac Eustream, citate de Euobserver.
Comenzile de gaze rusesc prin Ucraina, care intră în Europa prin Slovacia, au crescut de la 35 de milioane de metri cubi (mcm) la începutul conflictului la 91 de milioane de metri cubi miercuri.