Ucraina a distrus o navă rusă în Crimeea ocupată

Fumul și flăcările umplu cerul dimineața devreme, deasupra portului Feodosia, pe coasta de est a Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, în urma unui atac cu rachete care a lovit o navă de debarcare rusă și a făcut cel puțin o victimă pe 26 decembrie.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că nava Novocerkassk, o navă militară andocată acolo, a fost avariată.

Fotografii publicate de rețelele de socializare și încă neverificate arată mingi de foc ridicându-se la cer, în noaptea de 25 spre 26 decembrie.

Armata ucraineană a declarat într-o postare pe Telegram că unitățile de aviație tactică au tras rachete de croazieră asupra portului din partea de est a peninsulei din Marea Neagră, în jurul orei locale 3:30, lovind nava.

Nava Novocerkassk, fotografiată în mai 2021, în timp ce naviga pe Bosfor.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax, a declarat că Ucraina a folosit rachete lansate din aer pentru a ataca portul Feodosia din Crimeea.
 

O fotografie a navei Novocerkassk din 20 mai, în timp ce se afla în reparații la șantierul naval din Crimeea ocupată de Rusia.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene, generalul-locotenent Mikola Oleșciuk, scria într-o postare pe Telegram că „flota navală a Rusiei este din ce în ce mai mică” și a sugerat că avioanele ucrainene au fost implicate, dar nu a oferit alte detalii.

Un corespondent RFE/RL relatează că explozia a fost atât de puternică încât a spart geamuri și a trezit locuitorii din multe părți ale orașului.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că, în opinia sa, ar fi greu de crezut că Novocerkassk - care poate transporta tancuri și vehicule blindate și poate fi folosită la debarcarea trupelor pe uscat - să revină în serviciu.

Hotelul Astoria în urma exploziei, cu mai multe ferestre și uși care par să fi fost deschise de unda de șoc.

„Putem vedea cât de puternică a fost explozia. După unda aceasta de șoc, este foarte greu de presupus că o navă s-ar mai putea ține la suprafață, pentru că nu a fost vorba de o rachetă, ci de detonarea unor muniții", a declarat Ihnat pentru RFE/RL.

Dacă se confirmă, acesta ar fi cel mai recent atac de succes asupra unei nave a Flotei ruse din  Marea Neagră în timp ce se afla în port. Nava Novocerkassk a fost avariată pentru prima dată în timpul unui atac la 24 martie în portul Berdiansk, când nava de debarcare Saratov a fost distrusă și scufundată.

La 26 decembrie, Kievul a afirmat că a distrus Novocerkassk, o navă de debarcare a Rusiei, în ceea ce pare a fi una dintre cele mai importante lovituri împotriva flotei Rusiei din Marea Neagră din ultimele luni.