Kievul a sfidat ultimatumul Moscovei de a preda orașul Severodonețk, în ciuda faptului că trupele ruse controlează cea mai mare parte a orașului cheie din estul țării, în timp ce miniștrii occidentali ai apărării s-au reunit la Bruxelles pentru a decide trimiterea de arme grele suplimentare forțelor ucrainene depășite de situație.
Rusia le-a propus apărătorilor ucraineni ascunși în uzina chimică Azot din Severodonețk să renunțe la „rezistența lor fără sens și să depună armele”, la începutul zilei de 15 iunie, promițând un „coridor umanitar” pentru civilii care se adăpostesc în uzină împreună cu luptătorii.
Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declarație că forțele ucrainene au împiedicat evacuarea civililor. Acesta a precizat că Rusia a creat coridorul, dar „autoritățile de la Kiev au zădărnicit cu cinism operațiunea umanitară”. Rusia declarase că le va permite civililor să părăsească uzina spre teritoriul aflat sub controlul separatiștilor susținuți de Moscova în estul Ucrainei.
Serviciile de informații militare britanice au declarat în buletinul său zilnic din 15 iunie că mai multe sute de civili se află în prezent în buncărele subterane din uzină împreună cu luptătorii ucraineni.
Pe 15 iunie, Statele Unite au anunțat pachete suplimentare de arme pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. Președintele american Joe Biden a declarat că l-a informat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre această asistență în cadrul unei convorbiri telefonice.