Ucraina a lansat o anchetă penală cu privire la încercările de a interveni în alegerile prezidențiale din SUA

Andri Ermac, șeful cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, a declarat joi, 28 ianuarie, că Ucraina va face tot ce îi stă în putință pentru a aduce în fața justiției forțe din țară și din afară care au încercat să prejudicieze relațiile dintre Ucraina și Statele Unite.

„Biroul de investigații de stat a deschis un dosar penal”, a spus Ermac într-un interviu acordat presei ucrainene, care a fost postat pe site-ul prezidențial. „Ancheta este în desfășurare și așteptăm rezultatele acesteia. Ancheta trebuie să răspundă la multe întrebări”, a declarat șeful cancelariei prezidențiale de la Kiev.

Departamentul Trezorerieidin Statele Unite a impus, la 11 ianuarie, sancțiuni împotriva mai multor persoane și entități ucrainene, acuzându-le de intervenții în campania electorală americană și asociindu-se cu un parlamentar ucrainean pro-rus, legat de eforturile aliaților de atunci ai fostului președinte Donald Trump de a găsi informații compromițătoare despre Joe Biden și fiul său.

Cererea fostului președinte american adresată președintelui Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice din iulie 2019 a determinat Camera Reprezentanților să îl acuze pe Donald Trump de impeachment pentru doua infracțiuni. Trump a fost achitat în cele din urmă de Senat la începutul anului 2020, dar cazul a afectat relația administrației sale cu Kievul.

Printre cei asupra căroras-au impus sancțiuni s-a numărat Oleksandr Dubinski, de la partidul „Servitorul poporului” al președintelui Zelenski. Dubinski a negat amestecul în alegerile americane. Partidul poate vota pentru expulzarea deputatului din fracțiunea sa parlamentară.

Președintele Joe Biden, care în calitate de vicepreședinte a supravegheat politica Americana față de Ucraina între 2009 până în 2017, nu a vorbit încă cu Zelenski de la preluarea mandatului, pe 20 ianuarie.